Hlavní obsah

Neopustíme ty, které Tálibán ohrožuje. Nesmíme v tom být ale sami, míní Macron

Foto: Profimedia.cz

Snímek z pondělí z kábulského letiště, kdy se davy vystrašených Afghánců snažily dostat ze země jakýmkoliv způsobem.

Reklama

Evropa musí přijít s „robustní“ reakcí, která se vypořádá s nárůstem migrace z Afghánistánu, prohlásil v pondělí večer francouzský prezident Emmanuel Macron. Dnes o situaci budou jednat ministři zahraničí EU.

Článek

Destabilizace Afghánistánu může vést k „neregulovaným migračním proudům směrem do Evropy“, prohlásila v mimořádném televizním projevu francouzská hlava státu a dodala, že tyto migrační toky „musíme předvídat a chránit se před nimi“.

Macron také podle Euronews pronesl, že „Evropa následky současné situace nemůže nést sama“.

Podle Macrona bude Francie společně s Německem usilovat o zajištění „robustní, koordinované, sjednocené a rychlé reakce, která bude zahrnovat boj proti neregulovaným migračním tokům, solidaritu, harmonizaci ochranných kritérií a zajištění kooperace s tranzitními a hostitelskými zeměmi, jako je například Pákistán, Turecko a Írán“.

Paříž podle Macrona také neopustí Afghánce, kteří pracovali pro Francii, a to „od překladatelů až po pracovníky v kuchyni“. Stejně tak „umělce, aktivisty, novináře a další, koho ohrožuje Tálibán“.

Zatím mají státy EU problém dostat ze země vlastní lidi

Evropské státy mezitím v posledních dnech a hodinách usilují předně o evakuaci vlastních občanů a afghánských spolupracovníků. Jak ale uvedla už v pondělí například německá kancléřka Angela Merkelová, evakuace je kvůli chaotické situaci na kábulském letišti velmi složitá. Například první vojenské evakuační letadlo, které Berlín do Kábulu vyslal, odletělo v noci na úterý jen se sedmi lidmi na palubě, i když kapacita stroje byla 114 míst. Letadlo totiž muselo kvůli vyhrocené situaci rychle odletět a víc lidí se k němu nedostalo včas.

Do Kábulu svá evakuační letadla poslala celá řada dalších evropských států včetně Česka. První z nich už dopravilo do Prahy 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami v pondělí ráno. Další český armádní evakuační letoun měl podle neoficiálních informací ČTK přistát v hlavním městě Afghánistánu v úterý ráno.

Až do pondělní noci kábulské letiště nemohlo vůbec fungovat poté, co ho zaplavily davy zoufalých Afghánců snažících se dostat do některého z letadel. Několik jich dokonce zemřelo poté, co se snažili udržet na kolech letadel, která vzlétla, a po chvíli lidé spadli dolů na zem z obrovské výšky.

USA pošle půl miliardy, Rakousko chce deportační centra

Poté, co záběry lidí padajících z letadel oběhly celý svět, vyzval v úterý generální tajemník OSN António Guterres k solidaritě s obyvateli Afghánistánu a uprchlíky z této země. Spojené státy mezitím schválily do země poslat humanitární pomoc ve výši 500 milionů dolarů. Mají se tam dostat skrze mezinárodní organizace a charity nebo prostřednictvím amerických státních agentur na pomoc migrantům.

Plán na řešení očekávaného nárůstu migrace ze země už v pondělí představilo Rakousko, kde vláda konzervativního kancléře Sebastiana Kurze navrhuje zřídit deportační střediska v zemích okolo Afghánistánu, kam by měli být posíláni odmítnutí žadatelé o azyl z této země.

Rakousko bylo mezi šesticí unijních států, které minulý týden varovaly Evropskou komisi před zastavením deportací do Afghánistánu. Zastavení deportací by podle nich bylo špatným signálem pro další Afghánce, kteří by usilovali o vstup do EU. Tři signatáři výzvy – Německo, Dánsko a Nizozemsko – mezitím otočili a deportace Afghánců kvůli rapidně se zhoršující bezpečnostní situaci v zemi pozastavili.

V úterý odpoledne o Afghánistánu budou jednat ministři zahraničí EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované