Hlavní obsah

Europol loni zatkl na tisíc teroristů, nešlo jen o islamisty. Při útocích v EU zemřelo 142 lidí

Europol zveřejnil statistiku terorismu v EU za loňský rok.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Europol zveřejnil statistiky o terorismu v Evropské unii za loňský rok. Většinu obětí mají na svědomí islamisté.

Článek

Při teroristických útocích loni přišlo v Evropské unii o život 142 lidí, 379 dalších bylo zraněno. Vyplývá to z nově zveřejněné zprávy evropského policejního úřadu Europol. Podle statistik si nejvíce mrtvých vyžádaly útoky islámských radikálů. Při útocích islamistů zahynulo 135 lidí.

Boj s terorismem se meziročně zmírnil jen nepatrně. Za rok 2015 hlásil Europol 151 obětí. Přitom ještě o rok dříve, v roce 2014, si terorismus v zemích Evropské unie vyžádal pouhé čtyři oběti.

Europol se zaměřil také na počet teroristických útoků. Zatímco v roce 2014 byly útoky čtyři, o rok později již 17, v loňském roce se pak v zemích EU útočilo třináctkrát. U šesti loňských útoků se pak potvrdila přímá vazba útočníků na organizaci Islámský stát.

Přehled útoků a obětí v zemích EU v letech 2014 - 2016.

Podle dokumentu zadrželi vyšetřovatelé v loňském roce celkem 1002 osob, 718 z nich bylo zadrženo kvůli islámskému radikalismu, 31 kvůli levicovému, dvanáct kvůli pravicovému, 84 kvůli separatismu a okolnosti zadržení zbylých 157 lidí nejsou blíže upřesněny.

Zátahy proti teroristům se uskutečnily v 17 zemích, dva lidé byli v souvislosti s nimi zadrženi také v České republice. Jeden v souvislosti s islámským terorismem a jeden kvůli levicovému radikalismu.

V roce 2015 bylo kvůli terorismu zadrženo celkem 1077 lidí, 687 z nich kvůli islamismu. O rok dříve v souvislosti s islámským terorismem policie zadržela 395 lidí.

Konec islámského terorismu tak není v dohledu. Podle Europolu hrozí nebezpečí především od jednotlivců, zejména pak od bojovníků Islámského státu, kteří se vracejí ze Sýrie. Stále častěji pak islamisté k útokům využívají ženy a děti.

Útoky se často daří odhalit a překazit

V loňském roce Europol zaregistroval celkem 142 teroristických útoků, mezi něž ale počítá i zmařené či připravované atentáty.

Nejvíce útoků, zmařených či úspěšných, zaznamenal Europol v Británii (76), pak ve Francii (23), Itálii (17), Španělsku (10), Řecku (6), Německu (5) a v Belgii (4).

Reklama

Související témata:

Doporučované