Hlavní obsah

Europol rozkryl nelegální obchod s koňským masem a zatkl 65 lidí napříč Evropou

Europol zatkl 65 lidí z celé Evropy kvůli obchodu s koňským masem.

 

Reklama

Početná skupina lidí z celé Evropy obchodovala s koňským masem, které neodpovídalo normám pro konzumaci.

Článek

Španělská policie odhalila ve spolupráci s Europolem organizovanou skupinu a zatkla 65 osob. Okruh lidí z celé Evropy obchodoval s koňským masem. To ale neodpovídalo požadavkům, které hygienici a potravináři na toto maso kladou. Šlo o maso ze zvířat starých nebo podvyživených.

Do Evropy putovalo maso ze Španělska. Porážka zvířat probíhala na jatkách na severu země. Odtamtud ho skupina převážela do Belgie - opatřené zfalšovanými dokumenty.

Za skandálem stojí podle španělské policie Nizozemec, jehož identitu zatím tají. Lídr skupiny dohlížel na operaci z jihošpanělského města Alicante a po Evropě měl komplice. Do zločinu jsou zapleteni lidé z Portugalska, Itálie, Rumunska, Švýcarska, Francie a Velké Británie.

Policie skupinu obvinila mimo jiné i z týrání zvířat, ovlivňování chodu vyšetřování, ze zločinu proti veřejnému zdraví a z praní špinavých peněz. Vyšetřování se táhne již od roku 2013, kdy irská potravinářská inspekce testovala hamburgery. Celkem 10 z 27 testovaných vzorků obsahovalo stopy koňské DNA. Konkrétně 29 procent koňského masa nakonec odhalili ve vzorku z obchodního řetězce Tesco. Vedle toho některé mražené výrobky francouzské společnosti Comigel označené jako „hovězí” obsahovaly více než 60 % koňského masa.

Reklama

Doporučované