Hlavní obsah

Evropané na internetu, nezájem o dieselová auta a invaze mimozemšťanů

Výběr událostí očima Dominiky Novákové.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pátek 25. ledna očima redaktorky Dominiky Novákové.

Článek

V roce 2018 používalo internet 85 procent obyvatel Evropské unie. Nejvíc loni surfovali Dánové, nejméně naopak Bulhaři, Češi se umístili lehce nad evropským průměrem. V nejvíce případech my Evropané používáme internet k posílání a přijímání e-mailů. Často jsme vyhledávali zboží a služby, dívali se na videa a lustrovali sociální sítě.

Prodej zánovních dieselových aut v bazarech klesá. Řidiči se stále častěji obávají zpřísňování emisních podmínek dieselových aut. Nové diesely, které se ocitnou v bazaru, tak drtivě válcují benzinová auta. Hůře se ale prodávají i nová naftová vozidla. Zatímco v roce 2015 se v České republice prodávalo celkově 57 procent všech nových aut naftových, loni to bylo už jen 34 procent.

Vědci umí poznat, jestli za deset let dostanete Alzheimerovu chorobu. A to už o deset let dříve, než se objeví první příznaky této degenerativní choroby mozku. To se hodí, protože terapie musí zasáhnout deset let před nimi či dokonce dříve, aby uspěla. Vědci měří pravděpodobnost propuknutí nemoci podle úrovně krevního proteinu zvaného lehký polypeptidní neurofilament.

Na horách se brodí závějemi sněhu, sucho v Česku i přesto trvá a čas se krátí. Situace už není tak vážná díky srážkám v minulém týdnu a sněhové nadílce. Výraznější zlepšení stavu spodních vod ale zatím očekávat nelze. Výhled počasí totiž příliš srážek neslibuje. Radují se jenom vodohospodáři, těm srážky i zásoby sněhu na horách umožňují plnit přehradní nádrže.

Kolem Země sondují mimozemšťané, tvrdí vědec Abraham Loeb z Harvardu. I přesto, že většina jeho kolegů se přiklání k teorii, že známý objekt Oumuamua, který byl poprvé spatřen v roce 2017, je kometa, Loeb stále tvrdí, že se jedná o UFO. Vesmírná sonda je podle něj poháněná světelnou energií.

Reklama

Doporučované