Hlavní obsah

Evropské špičky navštívily Řecko, zemi slíbily pomoc 700 milionů eur

Foto: Profimedia.cz

Evropští lídři při návštěvě Řecka.

Reklama

Pomoc ve výši 700 milionů eur pro „evropský štít“. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyslala Řecku jasnou a povzbudivou zprávu. Částka má zemi pomoci se zadržením migrantů na řecko-turecké hranici, kam jich tisíce proudí poté, co Turecko vypovědělo dohodu s EU.

Článek

Od soboty Řecko zastavilo na své hranici nejméně 24 tisíc migrantů, uvádí místní úřady. Situace na hranicích Řecka s Tureckem se zdramatizovala poté, co Turecko ve čtvrtek v noci oznámilo, že už nebude bránit migrantům v odchodu ze svého území. Tím Ankara přestala dodržovat dohodu s Evropskou unií z roku 2016, ve které slíbila, že pomůže zastavit migrační vlnu do Evropy výměnou za finanční pomoc.

„Naší hlavní prioritou musí být zajištění řecké vnější hranice jako hranice Evropské unie,“ cituje předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou britská BBC. Mezitím turecké rozhodnutí zkritizoval rakouský kancléř Sebastian Kurz, který tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana obvinil ze zneužívání situace okolo migrace. Kurz také oznámil posílení rakouských hranic, aby se „neopakovala situace z roku 2015“. Šéf evropské zahraniční politiky Josep Borrell oznámil návštěvu Ankary, kde s Erdoganem probere turecké rozhodnutí.

Šéfka Evropské komise v úterý hranici navštívila společně s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim a řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. „Řecké starosti jsou také našimi starostmi,“ řekla Von der Leyenová při návštěvě. „Tato hranice není jen řeckou hranicí, ale také evropskou. Dnes jsme sem dorazili, abychom Řecku poslali jasný vzkaz o evropské pomoci a solidaritě,“ dodala.

Řecku by s řešením celé situace mělo pomoci 700 milionů eur. Evropská pohraniční a pobřežní stráž Frontex poskytne sedm plavidel, dvě helikoptéry, jedno letadlo, dvě zařízení s nočním viděním a stovku svých pracovníků. Dále by měl do Řecka doputovat zdravotnický materiál nebo stany, posílit by měl i zdravotnický personál.

Řecko v reakci na situaci na hranicích oznámilo, že na jeden měsíc pozastaví právo na azyl, k čemuž ale podle Rady pro lidská práva OSN nemá právní důvod. Předseda řecké vlády Mitsotakis tvrdý postup brání, říká, že Řecko nebude nikým „vydíráno“. „Tady už nejde o problém s uprchlíky,“ řekl Mitsokatis. „Je to očividný pokus Turecka využít zoufalých lidí k propagaci své geopolitické agendy a k odvrácení pozornosti od hrozivé situace v Sýrii,“ cituje BBC premiérovo úterní prohlášení.

Turecko aktuálně hostí 3,7 milionu syrských uprchlíků a migrantů z jiných zemí, například z Afghánistánu. Podle prezidenta Erdogana EU neposkytla pomoc při usídlování syrských uprchlíků v bezpečných zónách v Sýrii a řekl, že do Evropy se můžou vydat až miliony migrantů. Jen od prosince uprchl z oblasti města Idlib, kde probíhají boje mezi Tureckem podporovanými rebely a syrskými vládními silami, téměř milion Syřanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované