Hlavní obsah

Existuje budoucnost s Babišem? 18 tisíc lidí stojí před odpovědí ano, či ne

Reportér Televize Seznam sleduje referendum ČSSD v Písku.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

V jedenácti stech místních organizacích sociální demokracie začíná plebiscit o koaliční vládě s Andrejem Babišem.

Článek

Vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem?

Ano, nebo ne?

V téměř 1100 místních organizacích sociální demokracie začalo odpoledne či vpodvečer hlasování ve vnitrostranickém referendu, kde by měli členové ČSSD rozhodnout, zda má jejich strana vstoupit s pěti ministry (vnitro, zemědělství, kultura, práce a místní rozvoj a zahraničí) do koaliční vlády s Andrejem Babišem.

Ten sestavuje vládu s trestním stíháním za krkem (podezření z dotačního podvodu u Čapího hnízda) a také jako neohrožený vítěz voleb (78 poslanců), který se vyvezl na minulé koaliční vládě s ČSSD, když obratně „vyluxoval“ řadu témat a postupů, na nichž stavěli sociální demokraté.

Jak na referendum v ČSSD o spolupráci s Andrejem Babišem nahlíží politolog Lukáš Jelínek?

Video: Seznam.cz

A právě tyto dvě věci jsou v ČSSD asi nejčastějšími náměty k pochybnostem, zda má bývalá hlavní vládní strana se svými 15 poslanci do další spolupráce s Babišem vstupovat.

Hlasování, které se v pondělí koná například v Praze 6 nebo v Písku, sledují i reportéři Seznamu. Bude trvat až do 14. června.

V referendu, do něhož se může zapojit téměř 18 tisíc členů sociální demokracie, položilo vedení strany otázku: „Souhlasíte se vstupem do vlády na základě podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení?”

Hlasování na schůzích místních organizací bude tajné, kvůli kontrole se hlasovací lístky budou sčítat dvakrát. Nejprve přímo v místní organizaci, poté znovu v Lidovém domě v Praze.

Aby byl výsledek považován za platný, musí se referenda zúčastnit více než čtvrtina členů strany. Zvítězí varianta, pro kterou se vysloví nadpoloviční většina hlasujících.

Předseda ČSSD Jan Hamáček minulý týden objel krajské organizace a podle toho, jak reagovaly, je výsledek hlasování otevřený.

Proti se vyslovily tři regiony (Ústecký, Moravskoslezský a Plzeňský), pro bylo osm (Praha, Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský a Olomoucký) a tři (Pardubický, Karlovarský a Zlínský) jednoznačný postoj nedeklarovaly.

Reklama

Doporučované