Hlavní obsah
Online

ČSSD spouští vnitrostranické referendum o vstupu do vlády, výsledek bude znám 15. června

Tisková konference ČSSD.Video: Seznam.cz, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Od pátečního rána jedná o nové vládě hnutí ANO, odpoledne by pak mělo zasednout vedení ČSSD.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek začali seznamovat vedení svých stran s programem příští vlády a s koaliční smlouvou.

Rozhovor s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem o příští vládě.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

ANO dokumenty jednomyslně schválilo, v ČSSD se debatuje o jménech ministrů. Členové vedení strany chtějí po Janu Hamáčkovi, aby jim prozradil jména kandidátů na ministry. ČSSD také dnes osloví straníky v referendu, v němž se do 14. června rozhodne, zda vstoupí do Babišovy vlády.

Vyjádření ANO o budoucí vládě.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Andrej Babiš dnes zmínil i možnost, že se to nestane a v tom případě by předčasné volby mohly být na jaře příštího roku.

  • Ministerské nominace oznámí předsednictvo strany na nejbližším zasedání

    Předsednictvo ČSSD na příštím zasedání oznámí, koho nominuje do případné vlády s ANO. Členům strany také předá návrh koaliční smlouvy a programového prohlášení. V referendu se jich poté bude ptát, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek obsažených v obou dokumentech.

  • Lubomír Zaorálek tweetuje

  • Hamáček: Zastoupení ČSSD ve vládě je důstojné

    Předseda sociálních demokratů je spokojen, že ČSSD by měla ve vládě mít 5 ministrů, je to podle něj důstojné zastoupení. Mezi resorty nechybí vlajková loď ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí. Za nejsilnější pojistku koaliční smlouvy považuje Hamáček podmínku složení funkce premiéra, pokud podají ministři ČSSD demisi.

  • Vnitrostranické referendum má začít 21. května

    Podle prvních informací má vnitrostranické referendum ČSSD začít 21. května a trvat by mělo do 14. června. Předseda strany Jan Hamáček by ale nejdříve měl oznámit jména ministrů, aby mohli řadoví členové ČSSD o účasti ve vládě hlasovat.

    Výsledky hlasování budou zveřejněny 15. června. Členové budou hlasovat tajně, na schůzích místních organizací, kterých je přes tisíc.

  • Volební preference: ANO stoupá, ČSSD utíkají voliči

    Sněmovní volby by v dubnu podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, které se po mírném oslabení v únoru a březnu opět dostalo nad 30 procent. Posílila také ODS, KSČM od března naopak ztratila. Poslance by pravděpodobně měly také SPD, Piráti a ČSSD. TOP 09, KDU-ČSL a STAN se pohybovaly kolem pětiprocentní hranice, jejíž překročení zaručuje místa ve Sněmovně.

    ANO by podle Medianu získalo 30,5 procenta, ODS 14 procent, což je zřetelný vzestup v porovnání s výsledkem v loňských říjnových volbách. Piráti po únorovém nárůstu klesli na 11,5 procenta. Podobně hnutí SPD od voleb spadlo na devět procent. KSČM by získala 8,5 procenta, ČSSD osm procent.

  • Foldyna: Vedení ČSSD by nemělo radit lidem, jak hlasovat v referendu o vládě

    Vedení ČSSD by nemělo dávat doporučení pro hlasování ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády s hnutím ANO a rozhodnutí by mělo nechat na jednotlivých členech. Po jednání grémia strany to řekl novinářům místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by před referendem měli mít stejnou možnost vystoupit stoupenci i odpůrci vlády s ANO. Štěch ji odmítá.

    Hamáček dnes v rozhovoru pro Seznam řekl, že v příštích třech týdnech bude objíždět regiony a vysvětlovat straníkům situaci.

    Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

  • Kampaň při referendu by měla být férová

    Milan Štěch hovoří s novináři po skončení grémia ČSSD.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

  • Foldyna uzavřel smír s Hamáčkem

    Při schůzi grémia se vyřešila i kontroverze mezi místopředsedou Jaroslavem Foldynou a předsedou Janem Hamáčkem, do níž se tito dva sociální demokraté dostali kvůli akci ruského motorkářského klubu Noční vlci v Praze.

    Foldyna se tam dostal do ostré rozepře s občanskými aktivisty, kteří proti ruským motorkářům protestovali, Hamáček ho vyzval k omluvě a Foldyna to ostře odmítl.

    Video: Neomluvím se lidem, kteří špiní prezidenta

    Jaroslav Foldyna reaguje na události kolem Nočních vlků.Video: Seznam Zprávy

    Dnes však bylo podle něho v Lidovém domě vše urovnáno. „Mrzí mě, jakému tlaku jsem Honzu Hamáčka vystavil, dnes jsme se rozloučili jako přátelé,“ uvedl Foldyna.

    Omluvu za reakci vůči aktivistům však nadále odmítá.

    Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

  • Grémium končí, jména ministrů nepadla

    Grémium ČSSD končí. Milan Štěch na odchodu řekl, že jména ministrů se členové nedozvěděli a že jde o otevřenou věc. Předseda Senátu jako jeden z předních kritiků spolupráce s Babišem uvedl, že stranu neopustí, i kdyby ČSSD do koalice s Babišem šla.

    Zároveň řekl, že mluvit nyní o předčasných volbách, jak to v pátek udělalo ANO, je vydírání.

  • Za jakých okolností má odejít Babiš z vlády?

    Rozhovor s místopředsedou ČSSD Martinem Netolickým.Video: Seznam Zprávy

  • V Lidovém domě žádná idylka

    Jednání grémia ČSSD v Lidovém domě nebude úplně idylické. Nejen kvůli závažnosti situace, o níž se jedná, ale také kvůli aktuálním vztahům mezi členy vedení.

    Co odpověděl Jaroslav Foldyna na otázku, jak by komentoval názor Milana Štěcha, že nemá ve vedení ČSSD co dělat?

    „Nebudu se o Štěchovi vůbec bavit, abych ho neurazil.“

  • Přiměřená doba je pro mě ihned, jak je to možné

    Místopředseda ČSSD Netolický vnímá článek 5 koaliční smlouvy, jenž řeší odchod ministrů, kteří budou odsouzeni, přísně. Dohoda mluví o tom, že by odsouzený musel odstoupit „v přiměřené době“, Netolický však říká: „Přiměřenou dobou se myslí ihned, jak je to možné.“

  • Lidé v grémiu chtějí znát ministry. Hamáček už možná jména má

    V Lidovém domě začalo jednat grémium, na které v 15 hodin naváže schůze předsednictva strany. Už před příchodem je vidět, co bude členy pravdu zajímat.

    „Jména ministrů bych chtěl slyšet už dnes,“ řekl Seznamu při příchodu předseda Senátu Milan Štěch, otevřený kritik vládní spolupráce s Andrejem Babišem.

    Předseda ČSSD Jan Hamáček už nejspíš jména zná, ale hovoří o tom jenom obecně. „Mám představu, kdo by to měl být, avšak personální otázky budeme řešit až po referendu,“ řekl v rozhovoru pro Seznam.

  • Předseda Senátu Štěch: Chtěl bych znát jména ministrů

    Rozhovor s Milanem Štěchem, senátorem ČSSD.Video: Seznam Zprávy

  • KSČM nebude mít na vládu žádný vliv, tvrdí Babiš

    Podle Babiše nebudou mít komunisté na vládu žádný vliv. Svou podporou pouze umožní vznik nové vlády.

  • Předčasné volby

    Pokud se ANO a ČSSD nedohodnou, jsou ve hře předčasné volby. Ty by mohly být společně s těmi do Evropského parlamentu, řekl Babiš.

  • Není to o stranách, ale o lidech

    Babiš věří, že nová vláda bude fungovat lépe než předchozí koalice.

  • Babiš jako odsouzený by měl v „přiměřené době odstoupit“

    Agentura ČTK zveřejnila i část koaliční smlouvy, která stanoví podmínky, za nichž jsou ANO i ČSSD ochotny spolupracovat.

    Na předsedu ANO Andreje Babiše, který čelí stíhání v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, míří závěrečné ustanovení návrhu koaliční smlouvy. Stojí v něm, že pokud by v „přiměřené době“ neodstoupil nepravomocně odsouzený člen vlády, smlouva by přestala platit.

    Dokument nepojednává o odvolání poslanců hnutí SPD Tomio Okamury z některých orgánů Sněmovny, jak původně požadovali sociální demokraté.

  • Tisková konference ANO plánovaná na 11:45

    Zástupci hnutí ANO vystoupí před novináře po schválení znění koaliční smlouvy a programového prohlášení v 11:45 hodin.

  • Smlouva v ANO prošla bez odporu

    Koaliční smlouva a programové prohlášení k vládě hnutí ANO a ČSSD byly podle Richarda Brabce schváleny hnutím jednomyslně. Nikdo nehlasoval proti ani se nezdržel.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy