Hlavní obsah

Exkluzivně: Našli a natočili jsme Janu Mrencovou, ženu z aféry falešných mluvčí

 

Reklama

Redakce Seznam.cz získala první videorozhovor s lobistkou Janou Mrencovou, jejíž jméno figuruje v kauze údajných falešných mluvčí hejtmana Michala Haška (ČSSD) či nejnověji strany KSČM. Reportéři Václav Dolejší a Jaroslav Gavenda Mrencovou během nečekaného setkání konfrontovali mimo jiné se smlouvami na PR služby, které má redakce k dispozici.

Článek

Na rušné příjezdové cestě do Mariánských Lázních, kousek za prodejnou autodílů, ve starším domku s oprýskanými vstupní dveřmi vedle záchodků se překvapivě nachází epicentrum aktuálního politického dění. V podkrovní kanceláři s nápisem “generální ředitel” to vypadá spíše jako ve věštírně: voní tu esoterické svíčky, pod stropem visí loutka čarodějnice, na poličkách jsou vystavené různé kamínky a dřevěné sošky.

Tady sedí až mýtická postava a politická lobbistka Jana Mrencová. Třiašedesátiletá žena, o níž se v posledních dnech hodně mluví jako o neexistující mluvčí. Je to Lucie Proutníková, údajná mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška? Nebo také Eva Komínková, rozesílající tiskové zprávy jménem KSČM? Jak to vše zvládá dělat zároveň a je přepínání mezi různými rolemi velký nápor na integritu?

Jana Mrencová

Reportéři Seznam.cz se za Janou Mrencovou vydali na adresu její kanceláře v Mariánských Lázních. A zastihli ji v prvním patře budovy u otevřených dveří do kanceláře. “Já už politiku čtyři roky nedělám, nevím proč jste přijeli,” odmítá nejprve žádost o rozhovor. Výzdoba místnosti však dává najevo, že tady sídlí někdo, kdo se o politiky opravdu zajímá: u vstupu visí zarámovaný obraz s exprezidenta Václava Klause s vlastnoručním podpisem, v místnosti je ještě několik menších Klausových obrázků, párkrát také Miloš Zeman už ze své premiérské éry, předseda komunistů Vojtěch Filip, senátor Jaroslav Palas nebo kardinál Dominik Duka.

Podle svědectví bývalé mluvčí Jihomoravského kraje právě Mrencová pod pseudonymem Lucie Proutníková inkasovala od kraje 400 tisíc korun ročně, aniž je jasné za co přesně.

“Tak já si myslím, že tyto informace jsou nepravdivé a novináři by se měli ptát toho, kdo to skutečně dělá. Politiku nedělám a jaký bude další postup, rozhodnou právníci,” varuje Mrencová. I sám Michal Hašek, navzdory tvrzení bývalé mluvčí, zatím popírá, že by to byla pravda. Na pondělí si ho kvůli tomuto případu pozvali členové krajské ČSSD a budou chtít vysvětlení.

V domku v Mariánských Lázních sídlí dvě firmy - Producentské centrum Profil, v němž je Mrencová prokurou, a pak ještě novější firma Marketingové centrum Profil.

Sídlo firmy PROFIL, kde má Mrencová prokuru

Firmy mají kanceláře přes chodbu, přičemž lobbistka zpočátku odmítá, že mají cokoliv společného. Kromě stejného sídla a podobného názvu je v obou jednatelem druh Mrencové Miloš Skácel.

“Nemáme fakt nic společného, oni dělají komerční aktivity,” říká Mrencová o společnosti Marketingové centrum Profil, která má přitom smlouvu s komunistickou firmou Futura na propagaci KSČM za jeden milion korun ročně. “Předmětem smlouvy je komunikovat s jednotlivými médii, vybírat témata pro média, odstraňovat komunikativní bloky, prezentace představitelů KSČM, zajištění kompletního PR,” stojí ve smlouvě na rok 2016, kterou má redakce Seznam.cz k dispozici.

Podle některých členů strany se právě Mrencová skrývá pod jménem Eva Komínková, která rozesílala stranické tiskové zprávy. V centrále KSČM se o ní nikomu nechce mluvit: „Vaše otázky směřují k právnické osobě, o níž mediální úsek nedisponuje relevantními informacemi. Adresovali jsem je proto předsedovi Vojtěchu Filipovi, který je ale momentálně plně zaneprázdněn řešením krizové situace v OKD,“ odpověděla Helena Grofová ze stranické centrály.

Ve firmě Marketingové centrum Profil figuruje i Mrencové syn a moderátor Miloš Skácel, který má mimo jiné na starosti facebookové komunistické strany. Ten je zároveň asistentem šéfa poslanecké frakce KSČM Pavla Kováčika. “To přece není politická kampaň,” zatvrzele trvá na svém Mrencová při konfrontaci s milionovou smlouvu.

Tato tajemná dáma se politickým lobbingem zabývá už dlouhé roky a spolupracovala s řadou politiků - hlavně s ČSSD a KSČM. Sama se například chlubí tím, že jejím nejlepším klientem byl expremiér Stanislav Gross, v jehož éře byla na vrcholu. Anebo že dokázala zařídit zvolení Marty Bayerové z KSČM senátorkou v roce 2008 a zemanovce Jaroslava Palase o dva roky později rovněž senátorem. V roce 2012 o jejím vlivu otevřeně promluvil bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek: “Nastupují koně ze stáje mediální čarodějky Mrencové. Ta v oblasti PR spolupracuje v ČSSD již nějakou dobu s Michalem Haškem,” napsal Paroubek na svém internetovém blogu.

Mrencová se také snažila o spolupráci s někdejšími Věcmi veřejnými, jejíž představitele Radka Johna nebo Karolínu Peake zvala jako hosty na soutěže Missis, které její Producentské centrum v minulosti pořádalo. Její syn Miloš Skácel byl dokonce po rozpadu Věci Veřejných mluvčím hnutí Lidem založeným Karolínou Peake.

V současné době je Mrencová v defenzivě, protože ji soud odsoudil za korupci. Dostala dvouletou podmínku za to, že bývalému starostovi Mariánských Lázních požadovala 25 tisíc korun s tím, že o něm v novinách chystají kritický článek a ona dokáže za peníze zařídit, aby nevyšel.

“Jak vám říkám, já už ani politiku dělat nechci. Vždyť já tu nevidím ani politika, který by mi za to stál,” říká Mrencová ve své kanceláři a dává najevo, že další rozhovor vést nechce.

Ani návštěva u ní tak neodpověděla na otázku, proč tolik vrcholných politiků tolik důvěřuje mariánskolázeňské lobbistce a čím je po ně tak cenná, že s ní uzavírají lukrativní smlouvy.

Reklama

Doporučované