Hlavní obsah

Exkluzivní rozhovor s Timothym Snyderem, volby v Afghánistánu a škola z kontejnerů

Svět bez obalu z 6. 10. 2019: Exkluzivní rozhovor s Timothym Snyderem, volby v Afghánistánu a škola z kontejnerů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

V aktuálním vydání pořadu Svět bez obalu nabízíme exkluzivní rozhovor s americkým historikem Timothym Snyderem, odborníkem na dějiny střední a východní Evropy. Hovořili jsme s ním o Trumpově USA, Putinově Rusku i českém prezidentovi Zemanovi.

O Donaldu Trumpovi v interview říká například: „Pokud by byl znovu zvolen, bylo by to devastující jak pro mou zemi, tak i pro zbytek světa, protože se Donald Trump stává stále více emocionálním a destruktivním a ztrácí nad sebou kontrolu. Viditelně se méně kontroluje než třeba před dvěma roky. Ten element v něm, který způsobuje, že se chová jako blázen, je stále výraznější.“

Podíváme se do Afghánistánu, kde proběhly 28. září prezidentské volby. Byly to už čtvrté prezidentské volby, které se v této zemi uskutečnily od pádu Tálibánu a obsazení země koalicí vedenou Spojenými státy, k čemuž došlo v roce 2001. Vítězem se prohlásil afghánský premiér Abdulláh Abdulláh a zároveň také dosavadní prezident Ašraf Ghaní. Rozhovor s druhým jmenovaným přinesli reportéři Rádia Svobodná Evropa.

V městečku Keneš v Kyrgyzstánu se místní úředníci pochlubili na internetu otevřením nové školy. Nečekali, že zařízení vyvolá v zemi takovou reakci, že to bude stát i místo kyrgyzské ministryně školství. Důvod? Školu nechali postavit z přepravních kontejnerů, ve kterých se prakticky nedá dýchat.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Související témata:

Doporučované