Hlavní obsah

Exkluzivní rozhovor se členem skupiny Bellingcat, Lotyšsko uveřejnilo tajné svazky KGB a další reportáže ze světa

Usvědčili Putina ze lži, rozhovor se členem skupiny Bellingcat, veřejné spisy lotyšské KGB a reportáže ze světa.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

I tajné informace je možné najít na Internetu, říká v exkluzivním rozhovoru člen skupiny Bellingcat, která odhalila skrytou identitu ruských agentů.

Ukrajina obvinila Rusko, že ilegálně vyváží uhlí z dolů na východní Ukrajině, které jsou v držení ruských separatistů. Jako důkaz posloužila loď, která se nedávno potopila v Černém moři a která ve svém nákladním prostoru vezla přes 3 000 tun uhlí.

Roman Mokrjak je ukrajinský námořní důstojník a jeden ze 24 námořníků, kteří byli zajati Ruskem během námořního incidentu, ke kterému došlo koncem minulého roku v Kerčském průlivu a během kterého ruské lodě zadržely tři plavidla ukrajinské armády. Jeho rodiče tvrdí, že o něm nemají téměř žádné zprávy.

Lotyšsko zveřejnilo archivy tajné policie KGB z časů, kdy byla tato země součástí Sovětského svazu. Andrejs Ermuiza a jeho rodina byli posláni v roce 1949 na Sibiř v rámci hromadné deportace občanů z pobaltských států. Do Lotyšska se vrátili až o 10 let později. Andrejs byl šokován, když zjistil, že někteří z jeho příbuzných a kolegů v práci kolaborovali se sovětskou tajnou policií.

Ruský voják byl v Arménii zatčen kvůli podezření, že na severozápadě země zabil sedmapadesátiletou ženu. Událost vyvolala v Arménii velké pobouření. Jedná se totiž už o údajně dvanáctou oběť, kterou zabili vojáci ruské armády, jež zde stále má vojenskou základnu.

Všude po Evropě hrozilo a stále ještě hrozí na horách nebezpečí lavin. Problémy mají i na Kavkazu a řeší to tam například houfnicí z roku 1958.

Pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované