Hlavní obsah

Exmanažer chce odkoupit část Home Creditu. Nabídl miliardu dolarů

Foto: Home Credit International

Splátková společnost má největší expozici na asijských trzích.

Reklama

Bývalý generální ředitel splátkové společnosti Home Credit Pavel Vyhnálek učinil společně s partnery nabídku na odkup asijských operací splátkové společnosti. Skupině PPF nabídl miliardu dolarů (asi 22 miliard korun).

Článek

Skupina PPF testuje prodej některých svých majetků už delší dobu. Kromě infrastrukturního holdingu Cetin Group hledá investory především pro splátkovou skupinu Home Credit.

Souvisí to s celkovou přeměnou skupiny PPF, která chce těžiště svých aktivit přenést z Asie spíše na stabilní vyspělé trhy západní Evropy a Spojených států.

Na trhu se přitom začínají objevovat první zájemci. Jedním z nich je bývalý dlouholetý manažer Home Creditu v Asii Pavel Vyhnálek, který Petru Kellnerovi pomáhal budovat trhy v Číně, později ve Spojených státech, ale také ve Vietnamu, Indonésii, Indii či na Filipínách.

Podle informací SZ Byznys má nyní zájem se k tomuto byznysu vrátit. Skupině PPF tlumočil nabídku na odkoupení její franšízy v jižní a jihovýchodní Asii, konkrétně v Indonésii, Vietnamu a na Filipínách, tedy ty, za které byl zodpovědný před svých odchodem ze skupiny Home Credit na konci roku 2019.

Dnes působí jako privátní investor, který se pohybuje na trhu private equity a rizikového kapitálu. Spravuje portfolio investice na mezinárodním finančním trhu. „Nechci to vůbec komentovat,“ řekl pro SZ Byznys Pavel Vyhnálek, který právě pobývá v Hongkongu.

Podle informací SZ Byznys dal Vyhnálek dohromady skupinu investorů, kteří jsou ochotni aktivity splátkové společnosti v těchto zemích dál rozvíjet. Je zřejmé, že Vyhnálek by se na tom podílel manažersky.

Skupinu Home Credit International, která kromě Asie působí ještě v Rusku, Česku či na Slovensku, ovládá skupina PPF (91,12 procenta) a Jiří Šmejc (8,88 procenta).

Jiří Šmejc nechtěl aktuální dění kolem Home Creditu komentovat. PPF se nejprve k zaslaným dotazům nevyjádřila, později informaci popřela. „I když skupina PPF standardně spekulace z trhu nikdy nekomentuje, tvrzení v dnešním článku je třeba uvést na pravou míru. To, že bývalý manažer skupiny Home Credit Pavel Vyhnálek vyjednává s PPF Group o převzetí asijských aktiv Home Creditu, je nesmysl, který se nezakládá na pravdě. PPF ani Home Credit žádnou podobnou nabídku od pana Vyhnálka nikdy neobdržely.“

Podle informací SZ Byznys nejen PPF Group, ale i Jiří Šmejc plánuje, že se z Home Creditu bude postupně stahovat a posilovat v jiných oblastech podnikání hlavně v jihovýchodní Evropě. Podle vzájemné dohody by měl Jiří Šmejc prodat do konce roku 2023 svůj menšinový podíl ve skupině Home Credit právě skupině PPF.

Promeškaná příležitost

Na Vyhnálkovu nabídku PPF Group podle informací SZ Byznys se jednáním nebrání. Nicméně cenové představy PPF jsou vyšší a není vyloučené, že bude chtít PPF k prodeji přibalit i splátkový byznys v jiných asijských zemích.

Ve hře je tak například i prodej celého balíku jihoasijských operací včetně Indie. Jak informovala v polovině září agentura Bloomberg, byznysy Home Creditu v Indonésii, Vietnamu, na Filipínách a v Indii by při prodeji mohly být oceněny na 2 až 2,5 miliardy dolarů.

Skupina PPF už se pokoušela část splátkové firmy Home Credit prodat na burze v Hongkongu v roce 2019, ale z prodeje tehdy sešlo, protože ohodnocení firmy neodpovídalo představám akcionářů. Spekulovalo se tehdy o zhruba osmi miliardách dolarů za celou skupinu. „Globální exit jim nevyšel. Šmejc chtěl moc, takže teď přichází na řadu porcování skupiny,“ komentoval to finančník, který si nepřál být jmenován.

Po loňském pandemickém roce, kdy skupina Home Credit propustila desítky tisíc zaměstnanců, už skupina této hodnoty nedosahuje. A to především kvůli čínskému trhu, který je pro Home Credit největší a zažil kvůli lockdownům největší propad.

Před několika dny server Lidovky.cz s odkazem na ruská média zveřejnil, že investiční skupina PPF hledá kupce pro aktivity společnosti Home Credit v Rusku, přičemž zájem již údajně projevila maďarská bankovní skupina OTP. PPF Group je však označila za tržní spekulace.

Skupina Home Credit, která poskytuje po světě spotřebitelské půjčky, vykázala loni ztrátu 584 milionů eur (14,8 miliardy korun). O rok dříve měla zisk 400 milionů eur. Důvodem ztráty byla pandemická situace.

Firma Home Credit byla založena v roce 1997. Působí v devíti zemích Asie, střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Doporučované