Hlavní obsah

Exministr Kremlík si na byt půjčil od rodičů. Kde vzali 8 milionů, není jasné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Bývalý ministr dopravy si na pražský byt, který zakoupil koncem loňského listopadu, půjčil 8,6 milionu korun od svých rodičů. Vyplývá to z výstupního majetkového přiznání, které zveřejnil po odvolání z funkce ministra.

Článek

O údajích z majetkového přiznání informoval server iRozhlas.cz. Kremlík si koupil byt na pražském Strahově celkem za 14,4 milionu korun v době, kdy byl ještě ministrem ve vládě Andreje Babiše.

Přes 7 milionů korun si půjčil u Hypoteční banky. Zbytek financoval „z vlastních zdrojů“, odmítal ale sdělit, kde k penězům přišel. Až nyní díky povinně zveřejňovanému přiznání vyšlo najevo, že více než 8,5 milionu mu půjčili rodiče, Věra a Vladimír Kremlíkovi.

O původu peněz s exministrem hovořil Deník N, Kremlík ale nedokázal přesvědčivě vysvětlit, kde jeho rodiče vzali tak vysokou částku. Nejdříve tvrdil, že se jedná o životní úspory rodičů, kteří jsou v penzi a žijí ve středočeské obci Vrdy. Matka dříve pracovala jako knihovnice, otec jako dělník v továrně.

Později v rozhovoru tvrdil, že rodičům posílal část svých výdělků z advokacie. A nakonec uvedl, že rodiče si na půjčku pro něj sami půjčili, nebyl ale schopen říci, o jakou částku se jednalo. „O tom jsem se s nimi nebavil. Pro mě bylo důležité, abych dal tuto částku dohromady,“ řekl Kremlík Deníku N.

Stejně vyhýbavě odpovídal i na otázky, kolik tedy jeho rodiče sami naspořili. „Já to nepovažuji za důležité. Důležité je, že půjčku mám a půjčku splácím,“ uzavřel exministr.

Kremlík byl odvolán z vlády na konci ledna kvůli zakázce na informační systém pro dálniční známky. Krátce poté Seznam Zprávy vypátraly, že ministrovi nabízel advokát Martin Janoušek úplatek ve výši 1,5 milionu korun.

Doporučované