Hlavní obsah

Moskevský mlýnek na maso už semlel 50 000 vlastních vojáků, píše BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vectorkel, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Za druhých rok války na Ukrajině zemřelo o 25 % více ruských vojáků než v prvním roce. Podle analýzy BBC tak celkový počet obětí z řad ruské armády přesáhl 50 000.

Článek

Počet obětí na straně ruské armády na Ukrajině překročil podle BBC hranici 50 000. Podle zjištění analytiků stanice zemřelo ve druhém roce bojů více než 27 300 ruských vojáků, což je o téměř 25 % více než v prvních 12 měsících války. Ruské územní zisky tak byly vykoupeny obrovskou cenou.

Analýza BBC navíc nezahrnuje úmrtí členů domobrany v Ruskem okupovaném Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny. Reálné ztráty tak budou ještě vyšší. Přitom vypočítaných 50 000 je osmkrát větší číslo než jediný oficiální veřejný údaj o počtu obětí, který kdy Moskva v září 2022 uvedla.

To ale platí i o ztrátách na ukrajinské straně. Její zástupci se jen zřídkakdy vyjadřují k rozsahu svých obětí na bojišti. Naposledy v únoru uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj, že zahynulo 31 000 ukrajinských vojáků. Odhady založené na amerických zpravodajských informacích ale počítají s většími ztrátami.

Podle Institutu pro studium války se Rusové ani nesnaží ztráty zmenšit a například v bojích o město Vuhledar používali „neúčinné frontální útoky ve stylu lidské vlny“. Další významné ztráty zaznamenala ruská strana v bitvě o Bachmut na jaře 2023 a během dobývání východoukrajinského města Avdijivka loni na podzim.

Jak Rusko zvládá válčit na dvou frontách?

„Můžeme vidět, že s tím, jak západní spojenci lavírují a váhají s podporou Ukrajiny, Rusko naopak výrazně zvyšuje výdaje na válku, na obranu, na zbrojní průmysl. Co se týče propagandy a šíření dezinformací, je to opravdu jen minimální zlomek toho, co Rusové musí vynakládat na agresivní okupaci Ukrajiny, o kterou se pokouší,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

„Zatímco ještě relativně nedávno se Rusové museli tvářit, že se o nějaký rozvrat Západu nesnaží, nyní už nemusí tuto snahu ani zastírat a mohou otevřeně operovat,“ dodává expert s tím, že ruští vrcholní politici dnes i často otevřeně deklarují, že jim jde o poražení Západu a že válku na Ukrajině vnímají jako válku se Západem, s NATO.

„V tomto případě je pak možná pro armádní velitele či pro Putina snazší zvýšit výdaje do vlivových operací v demokratických zemích, protože pokud jsou Spojené státy nejvýznamnějším aktérem NATO, je z jejich pohledu logické, že se budou snažit tamní demokratický proces nějakým způsobem ovlivnit,“ uzavřel Gregor.

To vede i k tomu, že Rusko už nemůže využít své profesionální jednotky k vedení složitých vojenských operací. Mnoho těchto zkušených vojáků je pravděpodobně nyní po smrti nebo jsou zraněni a byli nahrazeni lidmi s malým výcvikem a vojenskými zkušenostmi, říká obranný analytik Samuel Cranny-Evans z Královského institutu spojených služeb. To mohou být například dobrovolníci, civilisté nebo vězni.

Tito lidé nemohou dělat to, co profesionální vojáci, vysvětluje Cranny-Evans. „To znamená, že se musí spokojit s věcmi, které jsou z taktického hlediska mnohem jednodušší – předsunutý útok na ukrajinské pozice s dělostřeleckou podporou.“

Podle nezávislého ruského serveru Meduza, který také počítal padlé vojáky z ruské armády, se ale ztráty blíží už k 75 000. Jejich výpočty dynamiky ztrát na bojišti v roce 2023 naznačují, že ruské úřady vytvořily stabilní dopravní pás pro dodávky ruských mužů na frontu na Ukrajině. V bojích za posledních šest měsíců tito vojáci umírali tempem 120 mužů denně.

Reklama

Doporučované