Hlavní obsah

Exministr Chovanec sdělil, proč opustí Sněmovnu. Spojení s ANO nám vzalo poslední zbytky kredibility, vysvětlil ČSSD

Milan Chovanec.

Reklama

Milan Chovanec oznámil, že se vzdá poslaneckého mandátu. Kvůli koaličnímu spojení sociálních demokratů s Babišem.

Článek

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec se vzdá poslaneckého mandátu. Ze Sněmovny chce odejít do konce března.

Řekl to podle České televize v Plzni na krajském sjezdu strany s tím, že své rozhodnutí už v prosinci oznámil předsedovi strany Janu Hamáčkovi.

Ten v reakci pro ČTK uvedl, že Chovancův postoj respektuje a jeho rozhodnutí rozumí.

Video: Milan Chovanec ve Výzvě Seznamu

Milan Chovanec ve Výzvě Seznamu.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Chovanec, který ještě loni na jaře kandidoval na post předsedy ČSSD, na konferenci obhájil post krajského lídra sociálních demokratů. Dlouhodobě však dává najevo, že nesouhlasí s účastí ČSSD ve vládě s hnutím ANO. Chovanec se nezúčastnil v červenci hlasování o vyslovení důvěry koaliční vládě a nyní řekl, že se k odchodu ze Sněmovny rozhodl po zralé úvaze.

„Jsem přesvědčen, že nás tento krok nejen nezachrání, ale že nám bere poslední zbytky kredibility v očích veřejnosti. S tímto přesvědčením nelze dlouhodobě vykonávat práci koaličního poslance,” uvedl pak Chovanec na Facebooku. „Zároveň se nechci znovu pokoušet roztočit stranické mlýnské kolo na druhou stranu. Je to úkol pro novou generaci sociálních demokratů, přičemž není jisté, zdali tu šanci vůbec dostanou,“ dodal.

Chovanec je dlouhodobým kritikem účasti sociálních demokratů v menšinové vládě s hnutím ANO, nevyslovil kabinetu důvěru ani loni v létě s odvoláním na své svědomí. Prohlásil tehdy, že sociální demokracie má ve vládě s ANO hrát nedůstojnou roli fíkového listu.

Podle webu volby.cz by měl Chovance ve Sněmovně nahradit starosta Stříbra a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava.

ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců a ve dvousetčlenné Sněmovně tedy potřebují pro své návrhy získat vždy ještě podporu některé z dalších stran. Kabinet vládne s podporou KSČM.

Osmačtyřicetiletý Chovanec je plzeňský rodák, vystudoval bakalářský obor na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Členem ČSSD je od roku 1997. V roce 2017 působil jako úřadující předseda ČSSD po rezignaci tehdejšího předsedy Bohuslava Sobotky.

Chovanec byl v roce 2013 jedním z aktérů tzv. lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana, kde někteří sociální demokraté rokovali o povolební perspektivě právě bez Sobotky. I dlouhou dobu poté byl vnímaný jako muž, který jde proti Sobotkovi – a také jako jeden z vůdčích mužů konzervativního křídla strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované