Hlavní obsah

Expert radí, jak nechybovat při vyplňování daňového přiznání

Jiří Nesrovnal z Komory daňových poradců: Jak v roce 2019 na daňové přiznání za loňský rok?Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do prvního dubna je čas podat daňové přiznání pro ty, kteří nevyužívají služeb daňového poradce. Na co si dát pozor?

Článek

S koncem března nastává povinnost vyplnit daňové přiznání osobám podnikajícím a také právnickým osobám. Tato povinnost ovšem nemíjí ani některé zaměstnance.

„Zaměstnanec má například povinnost podávat daňové přiznání v situaci, kdy má souběžně více zaměstnání,“ upozorňuje Jiří Nesrovnal z Komory daňových poradců.

Další situace, která vyžaduje podání daňového přiznání zaměstnancem, je, když má osoba vedle zaměstnání další příjmy, které podléhají dani, třeba z příležitostného podnájmu. A tyto příjmy překročí limit 6000 korun za zdaňovací období.

Lidé při vyplňování potřebných formulářů a počítání poplatků často neznají rozdíl mezi odečitatelnými položkami a slevou na dani. I to Jiří Nesrovnal v pořadu Rodinka vysvětlil: „Odečitatelná položka je odečítána od základu daně. V případě zaměstnanců je to příjem, který mají ze zaměstnání. V případě podnikatelů jsou to příjmy po odečtení výdajů, které je možné uplatnit. Od tohoto základu daně je možné odečíst například definované dary, odečet na životní, důchodové připojištění. Toto číslo pak násobíme daní. Ta je dnes u fyzických osob 15 %. Vyjde nám daň. Od ní pak můžeme odečítat slevy na dani. Mezi ně patří například daňové zvýhodnění na děti," vysvětluje Nesrovnal.

Ti podnikatelé, kteří neodečítají skutečné výdaje, ale uplatňují na své příjmy paušální výdaje, mohou pro rok 2018 uplatnit slevu na dítě a na manželku. Platí to však pouze pro ty, jejichž maximální částka příjmu nepřesáhla milion korun. Novela zákona, která je v současné době projednávána, by, pokud bude úspěšně přijata, mohla tento limit navrátit na maximální částku dvou milionů korun. Tak by se však stalo až pro rok 2019.

Jaké slevy můžete uplatňovat při střídavé péči o dítě nebo při placení školkovného? Na řadu dalších otázek odpovídá Jiří Nesrovnal z Komory daňových poradců v úvodním videu, které je součástí dopoledního pořadu Rodinka. Ten sledujte každý všední den od 9:00 na Televizi Seznam.Zde je návod k jejímu naladění.

Reklama

Doporučované