Hlavní obsah

Daňové přiznání na poslední chvíli: Do kdy ho podat a co všechno potřebuji

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání – ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Termín podání daňového přiznání se blíží, čas máte už jen do prvního dubna. Co je potřeba doložit, co lze odečíst, kam a jak ho podat?

Článek

Do kdy podat daňové přiznání za rok 2018

Daňové přiznání se podává vždy do tří měsíců po uplynutí takzvaného zdaňovacího období, tedy do 31. března. V letošním roce toto datum vychází na neděli, tím pádem je termín posunut na pondělí 1. dubna 2019. Do tohoto data je nutné nejen přiznání k dani z příjmu odevzdat, ale také zaplatit.

Co potřebuji doložit a co lze odečíst

Existují takzvané nezdanitelné části základu daně a slevy na dani. Nezdanitelné části základu daně lze odečíst od základu daně a slevy na dani snižují poplatníkům daň vypočtenou za zdaňovací období.

Mezi nezdanitelné části základu daně patří – dary, úroky z úvěrů na financování bytových služeb, příspěvek na penzijní připojištění nebo penzijní pojištění, pojistné na soukromé životní pojištění, členské příspěvky zaplacené odborové organizaci a úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Mezi slevy na dani patří – základní sleva na poplatníka, sleva na druhého z manželů bez příjmu, sleva na invalidu, sleva na držitele průkazu ZTP/P, sleva na studenta, školkovné a v neposlední řadě daňové zvýhodnění na dítě. Podrobněji na stránkách Finanční správy.

K nárokování těchto slev je potřeba doložit dokumenty a potvrzení, které jsou nutné k jejich uplatnění.

Jak a kde daňové přiznání podat

Daňové přiznání lze podat třemi způsoby, osobně na finančním úřadu, který je v místě trvalého bydliště, zaslat poštou a nebo elektronicky. Máte-li zřízenou datovou schránku jste povinni podat přiznání k dani z příjmu pouze jejím prostřednictvím. Pokud datovou schránku nemáte a chtěli byste ji, naleznete všechny informace na chcidatovku.cz. Pokud si nejste jistí finančním úřadem, který vám přísluší, můžete si ho najít zde.

Formulář na daňové přiznání ke stažení

Formulář daňového přiznání si můžete vyzvednout na finančním úřadu nebo si ho vytisknout sami doma. Pozor na neoficiální dokumenty, které se vyskytují na internetu, mohou postrádat některé náležitosti, kvůli kterým by vám daňové přiznání nemuselo být uznáno. Proto je doporučováno si stáhnout oficiální formulář ministerstva financí na stránkách Finanční správy.

Reklama

Související témata:

Doporučované