Hlavní obsah

Poslední týden na podání daňového přiznání. Co je letos jinak?

Rozhovor s Davidem Borkovcem, hlavním partnerem daňového oddělení PricewaterhouseCoopers.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Týden do podání daňového přiznání k dani z příjmu. Na co si dát letos pozor, jaké jsou hlavní novinky a jak se zbytečně neošidit?

Článek

Mnoho lidí například vůbec netuší, že si mohou odečítat až 11 200 korun ne z daňového základu, ale přímo z daně. A mnozí se navíc mylně domnívají, že to lze pouze v případě, že našli svému dítěti soukromou mateřskou školu. „Není to tak. Lze to i pokud jste dítě umístili do státního předškolního zařízení,“ vysvětluje David Borkovec a dodává: „Spousta lidí o této možnosti vůbec neví, pokud si daně lidé dělají sami bez poradce.“ Tato možnost platí totiž teprve od roku 2017.

„Z významnějších položek uleví na dani ještě úroky z hypotečních úvěrů použitých na bydlení, ty jsou odečitatelné celkem ve významné částce, a potom většina z nás si platí životní pojištění nebo penzijní připojištění, tam lze odečíst z daňového základu až celkem 48 tisíc korun – 24 za každé,“ vypočítává další možnosti David Borkovec a připomíná, že existují i další možnosti, jako je dar nejméně 1 000 korun za rok, ale tam už nelze odečítat tak významné částky.

Jak danit, pokud občas obchoduji s akciemi nebo jinými cennými papíry? A jak je to s dluhopisy?

Musím danit dividendu, nebo všechny společnosti už ji vyplácejí po zdanění?

I na tyto otázky odpovídal David Borkovec z PwC, odpovědi najdete ve videu s rozhovorem.

Reklama

Doporučované