Hlavní obsah

Experti: Ať stát zaplatí škody firmám, které na Velikonoce dobrovolně zavřou

Foto: Shutterstock.com

Experti radí vládě, ať vyhlásí: když firma během velikonočního týdne zavře provoz, dostane za to kompenzace od státu.

Reklama

Když bude o Velikonocích klesat počet případů koronaviru, je šance na návrat dětí do škol, zdůrazňuje Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem.

Článek

Skupina vědců napříč obory radí vládě, jak omezit šíření koronaviru během velikonočního týdne. Firmám a továrnám, které by dobrovolně na týden zavřely provoz, by měl podle odborníků stát zaplatit náklady, například skrze program Antivirus.

Už několik týdnů se přitom hovoří o možnosti na Velikonoce průmysl zcela zavřít. Proti tomu jsou ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) i šéfové velkých firem.

„Situace a možnosti firem jsou různé, ale pokud je to aspoň trochu možné, jakékoliv omezení přítomnosti na pracovišti (i o několik dní) by přispělo ke zpomalení šíření viru v populaci. Pokud se firmy rozhodnou, že zůstanou v týdnu Velikonoc v provozu, je třeba, aby důsledně pokračovaly v povinném testování zaměstnanců dle mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil epidemiolog Rastislav Maďar z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která vznikla při Ministerstvu zdravotnictví.

Skupina vědců odhaduje, že při současném trendu epidemie by mohlo být v prvním dubnovém týdnu v průměru 4200 až 7100 nově odhalených případů nákazy denně. Upozorňuje ale, že to pořád ještě nebude dostatečný pokles na to, aby se opatření alespoň částečně uvolnila.

Kdyby ale – i kvůli omezení průmyslu – kleslo takzvané reprodukční číslo (udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí každý pozitivní člověk) před nebo po velikonočních svátcích o 20 procent, přineslo by to velký krok vpřed.

„Pokud by reprodukční číslo pokleslo v týdnu před nebo po velikonočních svátcích o dodatečných přibližně 20 %, znamenalo by to urychlení veškerého poklesu epidemie a dalšího rozvolnění přibližně o týden, včetně pozitivních dopadů na ekonomiku, zdravotní stav populace, a necovidovou zdravotní péči,“ řekl René Levinský, ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů.

Zhoršení situace, například neuváženým uvolňováním, by naopak podle MeSES mohlo oddálit návrat první části dětí do škol. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že by se školy mohly pro některé děti otevřít od poloviny dubna.

„Výměna krátkodobého omezení výroby za možnost rychlejšího otevření škol, služeb a maloobchodu by pravděpodobně byla pozitivně přijatá větší částí veřejnosti,“ uvedl sociolog Martin Buchtík.

Skupina vědců také zdůraznila, že chápe dopady na ekonomiku i na psychiku lidí. Ale dodala, že je lepší ještě nějakou dobu vydržet nepříjemná opatření než riskovat další propuknutí epidemie a s ním ještě delší lockdown.

Členy skupiny MeSES jsou také epidemiolog Petr Smejkal, imunolog Zdeněk Hel, viroložka Ruth Tachezy, právník Jan Kysela nebo ekonom Štěpán Jurajda.

Reklama

Související témata:

Doporučované