Hlavní obsah

Data: Varianta omikron se šíří. Potvrdila se již v 75 zemích

Foto: Seznam Zprávy

Variantu omikron zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti mezi znepokojivé typy koronaviru.

Reklama

aktualizováno •

V Evropě potvrdilo výskyt nové varianty omikron již 28 zemí včetně britského zámořského území Gibraltaru. Prokázané případy hlásí dalších 47 států a území ze zbytku světa.

Článek

Variantu omikron zaznamenali zdravotníci poprvé před více než měsícem v Jihoafrické republice. Z údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyplývá, že dosud se její výskyt potvrdil v 75 zemích. Celkem má jít o 8826 prokázaných případů.

V zemích Evropské unie se nákaza variantou omikron zatím nepotvrdila v Bulharsku, Litvě, na Maltě a ve Slovinsku. Ostatní státy zatím hlásí jednotky nebo desítky prokázaných případů. Celkem je v zemích EU a EHP podle údajů ECDC 2127 potvrzených případů.

Nejvíc prokázaných nákaz omikronem je momentálně v Norsku, kde přesáhl jedenáct set, v Dánsku (268), Francii (130) a v Německu (101). Norsko uvádí celkový počet potvrzených i pravděpodobných případů. Dánsko má ale navíc přes tři tisíce případů odhalených zatím diskriminačními PCR testy.

V Česku se omikron poprvé prokázal u ženy z Liberce, druhým byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Dalších osm případů se dosud potvrdilo v Jihomoravském kraji. Poslední z nich odhalila Fakultní nemocnice Brno ve středu.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí také zmiňuje, že dosud všichni lidé, u nichž se varianta omikron v zemích EU nebo EHP prokázala, mají mírné nebo žádné příznaky.

„Tyto údaje je třeba hodnotit s opatrností, protože počet potvrzených případů je příliš nízký na to, aby bylo možné zjistit, zda se klinické spektrum onemocnění omikron liší od dříve zjištěných variant,“ dodává ECDC.

Reklama

Doporučované