Hlavní obsah

Mapy ukazují, kde se budou Andrej Babiš a Petr Pavel přetahovat o voliče

aktualizováno •

Jak se zachovali voliči ANO a Spolu v prezidentské volbě? Voliči ANO prokázali vysokou disciplínu a podpořili Andreje Babiše. Podpora Petra Pavla od voličů Spolu není tak silná jako věrnost voličů ANO.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy analyzovaly detailní volební výsledky dvou hlavních finalistů a zachytily, kde se finalisté budou nejvíce přetahovat o voliče ve druhém kole prezidentské volby.

V některých místech od sebe kandidáty dělí jeden jediný hlas (například ve třetím okrsku v  Teplicích nad Metují). V trutnovském okrsku č. 28 jsou od sebe jen 3 hlasy, ve Frymburku 6 hlasů a například v Doksech na Českolipsku je dělí 10 hlasů.

Celková vítězství

Pro celkovou ilustraci, jak se chovali voliči ANO v nynější prezidentské volbě, slouží srovnání dvou map: ukazují výsledky v okrscích a jsou vybarvené podle toho, kdo v kterém místě zvítězil.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Srovnání výsledků sněmovních voleb 2021 a 1. kola prezidentské volby 2023

Srovnání 1. kola prezidentské volby 2023 a sněmovních voleb 2021

Seznam Zprávy analyzovaly sněmovní volby v roce 2021 a nyní lze mapy s výsledky až na úroveň okrsků použít pro srovnání s 1. kolem volby prezidenta.

Jak si ukážeme níže, voliči ANO mají vysokou disciplínu, přesto mírně prořídli na Vysočině. Ale zase se trochu více projevili voliči Andreje Babiše v jihozápadních Čechách. Jinak jsou výsledky ANO v roce 2021 a Andreje Babiše v roce 2023 takřka identické.

Na Valašsku se voliči SPOLU v první kole prezidentské volby přiklonili k Andreji Babišovi.

Kde je síla Petra Pavla

V prvním kole prezidentských voleb Petr Pavel uspěl ve velkých sídlech a tam, kde bylo už při volbách do Poslanecké sněmovny patrné, že se lidé silně vymezují proti hnutí ANO Andreje Babiše.

Mapa zobrazuje celkový přehled na úrovni jednotlivých okrsků a je z ní patrné, že voliči Petra Pavla se kromě velkých měst nejviditelněji projevili v horských obcích Šumavy a Krkonoš. Zde tradičně volí lidé, kteří zde nemají trvalé bydliště a využívají voličský průkaz.

V těchto oblastech, a zejména pak v mnoha okrscích hlavního města Prahy, vyhrál Petr Pavel tak silně, že by nepotřeboval ani druhé kolo.

Na mapě výše je vidět také silná podpora Petra Pavla na Liberecku, tady to však s výsledky koalice Spolu nekoresponduje. Města a obce Libereckého kraje tradičně volí Starosty pro Liberecký kraj (SLK).

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Výsledky koalice Spolu ve sněmovních volbách 2021

Nezlomná podpora voličů ANO

Praha a Brno a jejich okolí, dále velká česká města jako České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice a Plzeň nyní v prezidentské volbě viditelně korelují s výsledky, které ve sněmovních volbách získala koalice Spolu.

Hned z dalšího grafu je velmi dobře vidět, že u Andreje Babiše a hnutí ANO výsledky voleb korelují ještě mnohem silněji. Jak ANO, tak Andrej Babiš uspěli naprosto nejvíc v Karviné. Tohle je hlavní sídlo skalních příznivců hnutí ANO a jeho šéfa. Podobně silně věrní voliči jsou v Bílině, Orlové, Žatci, Mostu, Litvínově nebo Lovosicích a jejich okolí.

Z dalších map je pak velmi dobře patrné, kde sbíral body Andrej Babiš. Výrazně se mu dařilo na Bruntálsku až směrem k Jeseníku. Dále se mu povedlo aktivizovat voliče v celém pásu severozápadních Čech a také v oblasti Ralsko v Libereckém kraji. A zde byl úspěšný natolik, že by se tu stal prezidentem hned po prvním kole.

Naproti tomu pro voliče v Praze, velkých městech (a z dat ČSÚ víme, že také pro voliče v zahraničí) je expremiér naprosto nepřijatelný.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Výsledky hnutí ANO ve sněmovních volbách 2021

Při porovnání s výsledky ANO ve sněmovních volbách je vidět, že podpora v prezidentské volbě je takřka identická s volbami sněmovními a že Andrej Babiš si své voliče udržel.

Mírné oslabení je vidět na Vysočině, které se zřetelněji promítlo v ziscích Danuše Nerudové, jak si ukážeme v porovnání níže.

Voliči SPD půjdou k Andreji Babišovi

Další srovnání ukazuje, že Andrej Babiš může snadno získat hlasy voličů kandidáta SPD Jaroslava Bašty. SPD v prezidentské volbě cílila na své příznivce, kteří ji částečně vyslyšeli ve Slezsku, na Prostějovsku nebo na Tachovsku. V severozápadní periferii Čech je výrazně více oslovil Andrej Babiš.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Síla hlasů Jaroslava Bašty v prezidentské volbě

Mapa ukazuje, že ve sněmovních volbách 2021 se SPD podařilo aktivizovat voliče severozápadních Čech. To ale nyní s prezidentským kandidátem Jaroslavem Baštou zopakovat nedokázali – hlasy mu zde přebral Andrej Babiš.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Volební zisky SPD ve sněmovních volbách 2021

Jinými slovy – SPD si neudržela voliče na Ústecku, Chomutovsku, Mostecku a Litvínovsku a zeslábla i na Sokolovsku a Tachovsku.

Danuše Nerudová oslovovala napříč republikou

Kampaň Danuše Nerudové se často přirovnává k Pirátům před sněmovními volbami: vysoký nárůst a pak těsně před finále pokles, až k výrazně nižším výsledkům, než se původně očekávalo.

Jak ale naznačuje mapa, Danuše Nerudová své příznivce získávala plošně napříč republikou. Slabší výsledky měla v pohraničních oblastech na severu a západě Čech i na severu Moravy a Slezska. Slabší byla i v Praze a Brně. Více ji podpořili voliči na jihu Čech a na Vysočině a také v pohraničních oblastech Jizerských hor, kde lze předpokládat, že jí zisky stouply díky hlasům na voličské průkazy.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Volební zisky Danuše Nerudové

Naproti tomu Piráti byli ve volbách do Sněmovny silnější v Praze a okolí a také v Libereckém kraji, zatímco ve zbytku republiky, zejména pak na Moravě a ve Slezsku, neuspěli.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Volební zisky Pirátů ve sněmovních volbách 2021

Reklama

Doporučované