Hlavní obsah

Podívejte se, jak jsou nově rozložené síly na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Do parlamentu se dostalo sedm stran, vrátila se křesťanská demokracie (KDH) a hnutí Republika překvapivě nezískalo ani jeden mandát.

Reklama

Článek

Parlamentní volby vyhrála strana Směr, na druhém místě skončilo Progresivní Slovensko.

Za nimi následují HLAS (necelých 14 procent) a OĽaNO (9 procent). KDH a SaS jsou s malým odstupem na pátém a šestém místě (obě mezi 6-7 procenty). Poslední stranou, která se dostala do parlamentu, je SNS (pod 6 procenty).

Do parlamentu se tedy dostalo sedm stran, vrátila se křesťanská demokracie (KDH) a překvapivě ani jeden mandát nezískalo hnutí Republika.

Pořadí a zisky prvních stran určila predikce za necelé dvě hodiny

Vítěze voleb určila volební predikce analytiků Seznam Zpráv necelé dvě hodiny po zveřejnění prvních výsledků.

Vzhledem k tomu, že v době zveřejnění tohoto článku ještě nejsou sečteny všechny hlasy, zejména pak z velkých zahraničních okrsků a z hlavního města Bratislavy, v grafu níže jsou zachycena i křesla, o která se ještě do posledních okamžiků sčítání rozhoduje.

Z výsledků je už nyní možné usuzovat, jaké jsou hlavní možnosti při skládání budoucí vládní koalice.

Klíče k příští vládě má v rukou Peter Pellegrini, lídr hnutí HLAS: Ze zvolených stran se bez něj určitě neobejde Směr a SNS. Bez něj se pravděpodobně neobejde ani uskupení PS, OĽANO, KDH a SaS, kterému se předpovídá 72-76 mandátů.

Reklama

Doporučované