Hlavní obsah

Prezidentské volby: Ekonomka Danuše Nerudová dle sázek výrazně posiluje

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ekonomka Danuše Nerudová míří nahoru.

Reklama

Rodí se česká Zuzana Čaputová? Danuše Nerudová výrazně posílila prozatím svou třetí pozici v šancích na zvolení prezidentkou. Od druhé poloviny července poskočila nahoru a své šance na zvolení oproti květnu zdvojnásobila.

Článek

Jestli v ekonomce Nerudové Češi začínají vidět naději coby v možné budoucí prezidentce po vzoru velmi populární slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, zatím není jisté. Její současný náskok před dalšími relevantními kandidáty, senátorem Pavlem Fischerem a šéfem odborů Josefem Středulou, ale nelze přehlédnout.

Sázkaři jí viditelně začali věřit a její šance na zvolení je nyní desetiprocentní.

Data ze sázkových kurzů ukazují šanci – pravděpodobnost – toho, že kandidát či kandidátka vyhraje volby a stane se příštím prezidentem nebo prezidentkou.

Graf výše zachycuje vývoj šancí v čase a je z něj vidět, jak se Danuše Nerudová od poloviny července začíná vzdalovat dalším kandidátům.

Vpředu se stále drží oba známí favorité prezidentských voleb, Andrej Babiš (jeho šance na zvolení na konci července je více než třicetiprocentní) a Petr Pavel, jenž nyní mírně ztrácí a jeho šance se pohybuje kolem 29 procent.

Z dlouhodobějšího pohledu zůstávají jejich šance zhruba stejné; klíčové je nyní vydělení Danuše Nerudové z „chumlu“ dalších kandidátů.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Seznam Zprávy denně sledují vývoje sázek na všechny uchazeče a uchazečky o post prezidenta. Detailní přehledy vývoje šancí na zvolení všech kandidátů najdete v následujícím odkazu:

Přehled obsahuje všechny relevantní kandidáty a kandidátky. Pro přepočet na šance je nutné vyřadit ty, jejichž kurz neodpovídá ani jednoprocentní šanci na zvolení.

Reklama

Doporučované