Hlavní obsah

Toto jsou nejúčinnější způsoby, jak ušetřit energie. Používáte všechny?

Foto: Pixabay.com

Snížení teploty doma vám ušetří tisíce. Stejně tak jako sprchování se namísto vany.

Reklama

aktualizováno •

Obyvatele Česka již delší dobu trápí rostoucí cena energií. Podívejte se na tipy, jak můžete rychle a jednoduše snížit svoji spotřebu elektřiny a plynu, a tím ročně ušetřit tisíce korun.

Článek

Vláda kvůli drahým energiím zavedla úsporný tarif, na jehož základě dostaly všechny domácnosti příspěvek 2 000 či 3 500 korun podle distribuční sazby. Kabinet rovněž rozhodl o zastropování ceny energií pro domácnosti a malé podniky.

Navzdory vládní pomoci bude pro většinu domácností nutné spotřebu energií omezit. Očekává se, že i přes zastropování přesáhnou ceny elektřiny a plynu v roce 2023 ceny letošní. Seznam Zprávy na základě údajů ze stránky Šetřím.cz, kterou vytvořila skupina ČEZ, připravily kalkulačku. Vyzkoušejte si s její pomocí, že i malé odříkání může přinést velký efekt.

Poté, co si navolíte typ svého bydlení, vám kalkulačka zobrazí optimální roční spotřebu elektřiny – případně i plynu – podle vládou zastropovaných cen. V ceně se promítne i nynější vládní odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje (POZE), které tvoří 599 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu, a cena za distribuci. Průměr cen je spočítaný k 29. srpnu.

Poznámka: Pro výpočet spotřeby se používá vytápěná plocha obydlí, nikoli celková.

V naprosté většině úsporných opatření, která můžete udělat okamžitě a nejsou k nim potřeba žádné investice, vychází nejvýhodněji snížená teplota vytápění. Pokud se teplota sníží o tři stupně Celsia, poklesne spotřeba až o 900 kWh ročně. To může snížit lidem žijícím v bytu náklady o tisíce ročně, v domě vytápěném elektřinou to může být téměř třicet tisíc.

Pokud si rádi dáváte sprchu místo vany, měli byste rovněž zpozornět. Čtyřminutová sprcha, která je 3-4krát úspornější než napuštěná vana, může ušetřit stejnou energii jako snížení teploty, a to za každého člena domácnosti. Pokud byste se koupali v napuštěné vaně každý den, zaplatíte ročně na energiích o tisíce více.

Jste ve finanční nouzi?

Pokud máte kvůli drahým energiím a inflaci obecně nedostatek financí, mohou vám pomoci mnohé státní příspěvky.

Zastropování cen energií platí až od ledna, již od 1. listopadu však můžete svému dodavateli energie platit nižší zálohy. Stačí zavolat na infolinku dodavatele a domluvit se na nové výši plateb.

Vyplatí se také větrat krátce a intenzivně namísto otevřené ventilace, nepoužívat sušičku na prádlo, ale jen sušák či ohřívat vodu v bojleru na nižší teplotu, tedy 50 až 60 stupňů Celsia. Ušetříte také tím, když budete používat myčku místo ručního mytí a budete ji spolu s pračkou zapínat až po naplnění.

Veškerá rozšířená úsporná opatření, jako je například měření spotřeby elektroniky či zhasínání při odchodu, najdete na stránce Šetřím.cz, kterou sestavili na základě nových zastropovaných cen za energie odborníci ČEZu. Uvedené úspory v kalkulačce v tomto článku jsou spočítané pro částečně zateplené budovy.

Podle vlády je žádané snížit spotřebu nejen z důvodu úspor, ale i kvůli oslabení Ruska, a tím i jeho agrese vůči Ukrajině. „Energetické úspory jsou tou nejlepší zbraní v naší energetické válce proti Putinovi. A je nejvyšší čas tuto zbraň naplno používat,“ uvedl v červenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) pro ČTK.

Podle odborníků však vláda nedělá dost, aby motivovala lidi k šetření s energiemi. Síkela sice na konci září v Otázkách Václava Moravce uvedl, že strop bude omezený spotřebou, po pár hodinách se ale opravil, že zastropování cen energií pro domácnosti bude neomezené.

Na začátku října ministr občany pochválil, že se jim letos podařilo výrazně snížit spotřebu plynu. „Podařilo se nám snížit spotřebu plynu za prvních osm měsíců o 18 procent oproti loňsku a jedná se o nejnižší spotřebu od roku 2016. Za to chci poděkovat všem českým občanům a firmám,“ sdělil Síkela.

Investice na počkání i na další sezonu

Cenově se z dlouhodobějšího hlediska vyplatí i investice. Ušetřit můžete i s těmi, které jsou okamžitě realizovatelné: například přechodem na LED žárovky v celé domácnosti snížíte spotřebu o 226 kWh, což znamená přibližně 1 600 až 2 200 korun za rok méně. Tyto žárovky můžete pořídit již za vyšší desítky korun, návratnost je tedy rychlá.

Analytici také doporučují přejít na úspornější spotřebiče. Při nákupu pračky, lednice či myčky se zaměřte na energetický štítek, na kterém najdete informace o energetické náročnosti, spotřebě vody i hlučnosti. Elektrospotřebiče jsou rozdělené do tříd A a G, přičemž A je třída nejúspornější.

Dotace na technologie

Pokud nemáte na investice dostatek financí, můžou vám pomoci dotace od Ministerstva životního prostředí určené pro rodinné i bytové domy, které vám mohou pomoci až s 50 procenty ceny stavby či rekonstrukce domu. Dotace se vztahují například na:

  • tepelná čerpadla, kotle a kamna
  • fotovoltaické elektrárny
  • stínící techniku

Více informací najdete na novazelenausporam.cz

Výrazně pak ušetří dlouhodobější investice, například zateplení domu či izolační okna s trojskly. Roční úspora se s nimi pohybuje v řádů desetitisíců korun za rok. Ještě výhodnější jsou investice, pokud bydlíte v domě. Tepelné čerpadlo vám podle odborníků může ušetřit i přes sto tisíc ročně.

Kde a jak žádat o pomoc v těžké situaci

Pokud máte kvůli drahým energiím a inflaci obecně nedostatek financí, mohou vám pomoci tyto státní příspěvky.

Zastropování cen energií platí až od ledna, již od 1. listopadu však můžete svému dodavateli energie platit nižší zálohy. Stačí zavolat na infolinku dodavatele a domluvit se na nové výši plateb.

Reklama

Doporučované