Hlavní obsah

Fakulty ruší přijímačky, peníze za přihlášky ale vracet nebudou

Foto: Profimedia.cz

Letos se přijímací zkoušky uskuteční na méně fakultách než loni. Kvůli koronaviru je školy ruší (ilustrační snímek).

Reklama

Ministerstvo školství dalo novým zákonem vysokým školám možnost změnit formát přijímacího řízení. Některé fakulty přijímačky úplně zrušily a studenty berou podle průměru známek. Za neuskutečněné zkoušky ale peníze vracet nebudou.

Článek

Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické si uchazeče o bakalářské obory v českém jazyce vybírá na základě výsledků přijímacího testu. Ne ale letos. Kvůli pandemii koronaviru podmínky přijímacího řízení změnila. Dovoluje jí to nový zákon o zvláštních pravidlech pro vzdělávání v roce 2020, který Parlamentem prošel ve zkráceném jednání a 20. dubna ho podepsal prezident.

Ke studiu Podnikové ekonomiky a managementu a programu Arts Management ale fakulta připustí pouze ty, kteří maturovali z češtiny, angličtiny a matematiky s průměrným prospěchem do 1,4 nebo podle průměru známek z vybraných předmětů z pololetí posledního ročníku střední školy.

Kdyby ale řada uchazečů tohle věděla dříve, na fakultu by se nehlásila. Chystali se totiž právě na přijímací zkoušku, protože podle aritmetického průměru by měli jen malou šanci se na fakultu dostat. Ušetřili by tak za přihlášku.

„Upřímně se mě to dotklo, protože jsem podal přihlášku na školu, kam jsem měl šanci se dostat skrz písemný test, protože ve škole jsem byl průměrným studentem a známky mě moc nezajímaly. Kdybych tohle tušil dopředu, tak nikdy, ale nikdy neutratím 850 korun za přihlášku na školu, kde nemám šanci na přijetí,“ říká jeden z uchazečů o studium na FPH VŠE Artur (jeho příjmení redakce zná, ale na jeho žádost ho neuvádí).

Protože ale přijímací řízení neproběhlo, někteří ze zájemců fakultu požádali, aby jim část peněz za neproběhlý test vrátila.

„Poplatek není za přijímací zkoušku, ale za přijímací řízení. Náklady na přijímací řízení se změnou kritérií nesnížily, pouze se změnila jejich struktura,“ vysvětluje ale děkan FPH VŠE Ivan Nový.

Součástí platby za přihlášku je ale na všech školách, kde se koná přijímací zkouška, právě i tento test. Pokud se tedy nekonal, peníze studentů se na náklady za toto testování nepoužily.

Fakulta: Není to výnosný obchod

Žádná z fakult, která přijímací zkoušky zrušila, se ale nechystá peníze studentům vracet. Na tento problém upozornil jako první server HlídacíPes. Fakulty tedy razí stejný přístup jako FPH VŠE. Tedy že uchazeči zaplatili za celé přijímací řízení, ze kterého nelze vyčlenit částku za zkoušku, jež neproběhla.

Stejně se k tomu postavila například Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Letos místo obvyklého přijímacího testu vybere ke studiu všeobecného a zubního lékařství 400, respektive 40 uchazečů s nejlepším aritmetickým průměrem ze všech známek na střední škole.

„Na dotazy, jestli budou vracet peníze za přípravný kurz a přihlášky, reagovali, že ne,“ říká student Kryštof Jureček, který se na fakultu hlásil. Ta navíc v průběhu roku uspořádala kurz, který zájemce právě na přijímací zkoušky chystal. Jeho cena byla 5 tisíc korun. Zbytečně věnovaný čas a prostředky ale studentům nikdo nevrátí.

Jureček se vůči postupu fakulty vyjádřil kriticky i na její facebookové stránce. Nelíbilo se mu, že se podle něj na úkor studentů obohatila.

„Mrzí nás, jak nízké o nás máte mínění, když nedokážete odhlédnout od svých 750,- a domníváte se, že by tohle pro nás mohl být výnosný obchod. Není a nemůže být,“ napsala Lékařská fakulta na svém Facebooku.

Ačkoliv fakulta tvrdí, že nejde o „výnosný obchod“, nejedná se ani o malou částku. Loni se na Lékařskou fakultu přihlásilo do magisterských oborů přes 2300 uchazečů, od kterých fakulta za přihlášky vybrala zhruba 1,5 milionu korun.

„Rozhodování o výši poplatku je v rámci zákonem stanoveného limitu samosprávnou působností vysoké školy, stejně jako rozhodování o jeho případném snižování. Studenti automatický nárok na vrácení části poplatku za přijímací řízení nemají,“ reaguje na stížnosti uchazečů mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Vyjma dvou zmíněných fakult ale zrušila přijímací zkoušky a peníze vracet rovněž nebude řada z nich. Týká se to například i fakult Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

„Co se týče peněz, které jsem posílala na fakulty, tak s nimi už nepočítám. Kdybych to věděla v termínu, kdy se posílají přihlášky, že forma přijímacího řízení bude taková, jaká je, tak bych přihlášku neposílala,“ dodává další studentka Karolína (příjmení studentky redakce zná, ale na její žádost ho neuvádí), která se kvůli změně podmínek přijímacího řízení na vysokou školu patrně nedostane.

Reklama

Doporučované