Hlavní obsah

Faltýnek kvůli koronaviru ruší výstavu obrazů v Bratislavě

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek na výstavě svých obrazů.

Reklama

Společná výstava s končícím slovenským ministrem financí Ladislavem Kamenickým se měla uskutečnit 19. března, teď se odkládá na neurčito.

Článek

Šíření nákazy novým koronavirem napříč Evropou už zasáhlo i do umělecké tvorby a prezentace druhého muže hnutí ANO a amatérského malíře Jaroslava Faltýnka.

Na příští čtvrtek (19. března) plánoval v Bratislavě výstavu v tamní Refinery Gallery nedaleko rafinerie Slovnaft. A to společně se slovenským ministrem financí Ladislavem Kamenickým.

Nakonec se oba politici rozhodli, že akci odloží na neurčito.

„V plánovaný termín to bohužel nebude. Slovenská strana má obavy z koronaviru, takže teď budeme podle vývoje situace hledat nový termín,“ sdělil redakci Seznam Zpráv Faltýnek.

Akce v Bratislavě měla být obdobou nedávné výstavy v pražské Občanské plovárně. Faltýnek a Kamenický znovu plánovali i dražbu některých svých děl, přičemž výtěžek měl jít tentokrát Spojené škole v bratislavské Hálkově ulici, která se věnuje výchově a vzdělávání žáků se zdravotním znevýhodněním.

V Praze politici prodali tři obrazy (dva Faltýnkovy a jeden Kamenického) za celkem 1,45 milionu korun. Výtěžek šel prostějovské škole pro postižené děti Jistota. Nezvykle vysoké částky byli za dražené obrazy ochotni zaplatit dva přední čeští byznysmeni – Marek Dospiva z česko-slovenské finanční skupiny Penta a Karel Rypl, majitel stavební firmy Silnice Group.

Odklad bratislavské akce bude znamenat, že Kamenický mezitím nejspíše přijde o ministerské křeslo i větší část politického vlivu, což by se mohlo odrazit i na návštěvnosti a výtěžku slovenské aukce. Ve slovenské vládě nyní Kamenický reprezentuje stranu Směr-sociální demokracie, která po únorových prohraných volbách ohlásila odchod do opozice. Dosavadní člen vlády teď bude patrně jen řadovým poslancem.

„To vůbec nevadí,“ tvrdí ale Faltýnek. Na výstavu v Bratislavě mělo být pozváno kolem šesti desítek lidí, vesměs z politické i byznysové sféry.

Reklama

Doporučované