Hlavní obsah

Fanoušci Sparty rasisticky uráželi hráče Plzně, Costa se za ně omlouval

Foto: Profimedia.cz

Část sparťanských fanoušků rasisticky urážela plzeňské hráče. Costa se za jejich chování omluvil, Spartu i tak zřejmě čeká trest.

Reklama

Část fanoušků Sparty rasisticky urážela hráče Viktorie Plzeň. Kayamba a Beauguel chování diváků ostře kritizují a volají po zastání a změně. Sparťan Costa protihráče podpořil a za chování vlastních příznivců se omluvil.

Článek

Semifinálový souboj Mol Cupu mezi domácí Spartou a Viktorií Plzeň byl jeden z prvních zápasů, kterého se mohl zúčastnit větší počet fanoušků. Na Letnou tak dorazily téměř dvě tisícovky diváků a nutno říci, že vytvořily výbornou kulisu.

Vše ale bohužel zkazilo chování části radikálních příznivců, kteří rasisticky uráželi hostující hráče. Část tvrdého jádra Sparťanů totiž na plzeňského záložníka Kayambu napodobovala opičí skřeky a slovně ho urážela.

Ve sparťanském „kotli“ byl navíc vyvěšen transparent s nápisem „White Lives Matter“, jenž se dá přeložit jako „Na bílých životech záleží“. Fanoušci se na sociálních sítích vyjádřili, že transparent nebyl nikterak útočný a neměl nikoho diskriminovat. Vzhledem k opakujícímu se urážení hráčů tmavé pleti, kontextu a dění posledních dní to ale vypovídá spíše o přesném opaku.

„Letenští“ ve svém prohlášení rovněž kritizovali zapojení se Sparty do kampaně „Black Lives Matter“, a stejně tak i iniciativu ze strany vlastních hráčů. Čtveřice Kanga, Tetteh, Mandjeck a Costa veřejně podpořila americké hnutí BLM, a vymezila se tak proti rasismu nejen na českých fotbalových stadionech. Část příznivců letenského klubu ale za jejich gestem vidí schvalování rabování či přehlížení zločinů.

„Hráči vyjádřili svůj svobodný názor a to je ve 21. století úplně běžná věc. Stejně tak je postoj Sparty k této tematice neměnný. My jsme reakci fanoušků zaregistrovali, na druhou stranu jsme k tomu kroku přistoupili po úvaze, kterou jsme v klubu interně vedli. To znamená, že to nebyl žádný krok, který by nebyl diskutovaný, a tím pádem nemáme ani důvod zpětně revidovat to, co jsme v minulých dnech prezentovali jako oficiální názor klubu,“ reagoval na kritiku ze strany vlastních fanoušků Ondřej Kasík, ředitel komunikace AC Sparta Praha.

„Obecně je jakýkoliv rasistický projev na Spartě něco, co si nepřejeme. Jsme klub, který dlouhodobě využívá ve svém kádru hráče jakéhokoliv vyznání a jakékoliv barvy pleti a bude tomu tak i nadále,“ pokračoval Kasík. Je třeba říct, že Sparta urazila v boji proti rasismu pořádný kus cesty a už v minulých měsících ukázala, že bere tento problém vážně.

Proti přesvědčení vlastních fanoušků se ke středečnímu incidentu vyjádřil i sparťanský obránce Costa Nhamoinesu. „Mrzí mě, že si musel v průběhu zápasu na našem stadionu snášet napodobování opičích skřeků. Jestliže předvádí opičí skřeky na tebe, týká se to i mě. Není to smutné jen pro tebe, ale pro nás všechny, jsme v tom společně. Je obrovská škoda, že se něco podobného stále děje a špiní to náš sport. Děkuji skutečným fanouškům, kteří Spartu podporují,“ omluvil se sparťanský stoper za chování některých příznivců plzeňskému Kayambovi.

Právě Joel Ngandu Kayamba a jeho spoluhráč Jean-David Beauguel byli terčem rasistických urážek i minulý týden v Olomouci. Část domácích příznivců Beauguela slovně urážela a napodobovala na něj rovněž opičí skřeky. Francouzský útočník se k chování fanoušků vyjádřil ihned po zápase a ostře kritizoval nejen je, ale i vedení ligy za to, že neumí razantně zakročit.

Olomouc se trestu ale nevyhnula, podobně nejspíše dopadne i Sparta, s níž již bylo zahájeno disciplinární řízení. Komise přitom Sigmě vyměřila pokutu 120 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o chování několika jednotlivců, nepřistoupila Disciplinární komise LFA k jiné formě trestu a rozhodla o peněžité pokutě. Pokud by se podobné projevy fanoušků opakovaly nebo by probíhaly v masivnější míře, bude DK LFA nucena přistoupit i k jiným formám trestů včetně možného uzavření částí stadionu, jak umožňuje Disciplinární řád FAČR. Rasistické projevy fanoušků na ligových stadionech nelze tolerovat a takové chování je zcela nepřípustné. Na druhou stranu reakce pořádajícího klubu po spáchání samotného přečinu fanoušky byla příkladná, klub některé z nich identifikoval, ze stadionu vyvedl a podle našich informací bude spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení na jejich potrestání. Zároveň klub informoval DK LFA o tom, že dotyčným osobám zakázal na neurčito vstup na stadion. Věříme, že klub bude pokutu po těchto pachatelích vymáhat, aby došlo k potrestání skutečných viníků,“ vysvětlila Disciplinární komise výši a důvod pokuty.

Sigma vydala prohlášení, v němž se od chování části fanoušků jednoznačně distancovala a uvedla, že uložený peněžitý trest bude vymáhat přímo po vinících. I tak se ale našla řada fotbalových příznivců, kteří Jeanu-Davidu Beauguelovi psali, že rasista je on sám, a své tvrzení doplnili řadou nadávek na jeho adresu.

Plzeňský útočník následně na sociální sítě umístil video, v němž prezentuje své názory a postoj k dané tematice. Bývalý hráč pražské Dukly či Zlína v nahrávce vysvětluje, že z jeho pohledu je velký rozdíl mezi použitím hesla „White Lives Matter“ na stadionu a v soukromí, a to hlavně kvůli dění posledních dní na fotbalových trávnících.

Reklama

Doporučované