Hlavní obsah

Vzkaz z New Hampshiru – Bernie Sanders z černého koně oficiálně favoritem

Foto: Profimedia.cz

Bernie Sanders získal nejvíce hlasů. Stejný počet delegátů jako on má i Pete Buttigieg.

Reklama

Jak průzkumy předpověděly, tak se také stalo. Z demokratických primárek v New Hampshiru odešel jako vítěz senátor Bernie Sanders. Ale jen těsně – nejmladší kandidát na prezidentského kandidáta demokratů Pete Buttigieg mu šlape na paty.

Článek

Volební lístky ještě nejsou zcela sečteny. Podle aktuálních výsledků získal osmasedmdesátiletý Sanders na severovýchodě Spojených států 71 759 hlasů, Buttigieg se na něj dotahuje s 68 141 hlasy. Delegátů získali oba shodně devět. Podle BBC svůj hlas odevzdalo asi 280 tisíc lidí.

„Začátek konce Donalda Trumpa“

„Tato výhra je začátek konce Donalda Trumpa,“ řekl Sanders svým příznivcům v newhampshirském Manchesteru poté, co oznámil své „velké vítězství“. K tomu došlo ještě před zveřejněním finálních výsledků. Senátor z Vermontu navíc slíbil, že zvítězí i v Nevadě a Jižní Karolíně, kde se volební shromáždění a primárky konají v příštích týdnech.

Sanders prohlásil, že bez ohledu na to, kdo z demokratických kandidátů nakonec nastoupí v listopadu proti Donaldu Trumpovi, lidé se spojí, aby porazili „toho nejnebezpečnějšího prezidenta v moderní historii USA“.

Rýpnutí do svých protikandidátů si ale neodpustil. „Štveme miliardáře a kandidáty podporované miliardáři, ale vyhrajeme, protože naše agenda mluví k pracujícímu lidu napříč touto zemí,“ řekl levicový nestraník. V primárkách kandidují například multimiliardáři Michael Bloomberg a Tom Steyer. A jiní movití muži i ženy Ameriky financují kampaně ostatním kandidátům – kromě Sanderse, který na tu svou vybral peníze skrze sbírku. Jen v lednu podle The New York Times nasbíral 25 milionů dolarů.

„Nekončíme”

Osmatřicetiletý Buttigieg, který získal stejný počet delegátů jako Sanders, sám sebe při děkovném projevu označil za centristu, který do strany přivede nové voliče. Senátorovi pogratuloval, poukázal však zároveň na jeho „polarizující hnutí“ s tím, že zavrhlo každého, kdo s ním na sto procent nesouhlasil.

Třetí místo přineslo překvapení. Očekávalo se, že se o něj popere senátorka Elizabeth Warrenová s bývalým viceprezidentem Joem Bidenem. Třetí příčku ale nakonec obsadila Amy Klobucharová – k zisku šesti delegátů v New Hampshiru jí pomohl podle amerického The Washington Post přesvědčivý výkon v předvolební debatě. Ta se konala minulý pátek. Senátorka z Minnesoty skončila na volebním shromáždění v Iowě na pátém místě a k třetí příčce v úterních primárkách řekla, že by bez ní jen těžko pokračovala v soutěži dál.

Ještě před nedávnem horký favorit primárek Biden a spolu s ním také Elizabeth Warrenová nezískali ani jednoho delegáta. Viceprezident z dob vlády Baracka Obamy Biden v New Hampshiru ani nepočkal na finální výsledky a odjel za voliči do Jižní Karolíny. „Není konec, teprve začínáme,“ řekl davům ve městě Columbia. Podobně se vyjádřila i senátorka. „Naše kampaň je běh na dlouhou trať,“ uvedla s tím, že je to teprve začátek.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden v Jižní Karolíně.

Dva z kola ven

Je otázkou, jak s demokratickými kartami zamíchá nástup Michaela Bloomberga. Bývalý starosta New Yorku už dříve prohlásil, že hlasování na počátku sezony primárek vynechá a počká si až na lidnatější státy. Zatímco předvolební průzkumy Bloomberga vidí zhruba na čtvrtém místě, třeba britská sázková kancelář William Hill na vítězství multimiliardáře vypsala kurz jako na druhé nejpravděpodobnější. Hned po Sandersovi.

Demokratické primárky podle sázkové kanceláře William Hill

k 12. únoru

Bernie Sanders: 2,25 (kurz na vítězství)

Michael Bloomberg: 3,25

Pete Buttigieg: 7,00

Joe Biden: 13,00

Amy Klobucharová: 17,00

Elizabeth Warrenová: 26,00

Někteří kandidáti se s vidinou boje o Bílý dům v New Hampshiru rozloučili. Z hlavní jedenáctky potenciálních vyzyvatelů Trumpa v podzimních prezidentských volbách odešli dva politici – Andrew Yang a Michael Bennet.

Politický nováček Yang pochází z prostředí technologií (pracoval mimo jiné v Silicon Valley) a postavil svou kampaň na slibu základního nepodmíněného příjmu. V New Hampshiru získal 7 880 hlasů a žádného delegáta.

Bennet je oproti Yangovi ostřílený politik – v horní komoře amerického Kongresu se pohybuje už od roku 2009. V New Hampshiru získal jen 905 hlasů a po primárkách svou kandidaturu položil.

V souvislosti s ukončením kampaně se mluví i o Devalu Patrickovi. Ani ten si na severovýchodě USA nevedl dobře, získal 1 195 hlasů. Finální krok ale ještě neudělal.

Průzkum: Trumpa čeká znovuzvolení

V den newhampshirských primárek zveřejnila univerzita v Monmouthu ve státě New Jersey předvolební průzkum. Vychází z něj, že favoritem únorových primárek a volebních shromáždění je Sanders – získal jednadvacetiprocentní podporu dotázaných.

Za ním se umístili v následujícím pořadí Warrenová, Biden, Bloomberg a Buttigieg. Na posledním místě Klobucharová. Ještě v lednu patřila největší podpora Bidenovi.

Průzkum se dívá i dál do budoucna – na výsledky prezidentských voleb jako takových. Zhruba dvě třetiny dotázaných Američanů si (určitě a nejspíš) myslí, že bude prezident Trump znovu zvolen. A to bez ohledu na to, zda by mu v listopadu dali hlas.

Reklama

Doporučované