Hlavní obsah

FBI zmanipulovala vyšetřování Clintonové, zahladila porušení zákona, tvrdí republikáni

Podle republikánů nalezené důkazy posilují podezření, že vedení FBI zmanipulovalo výsledky vyšetřování (video:AP).

 

Reklama

Bývalá ministryně zahraničí a prezidentská kandidátka Hillary Clintonová používala k rozesílání pracovní pošty svůj soukromý e-mailový účet. Republikáni teď tvrdí, že našli důkazy o spáchání trestného činu. Informoval o tom server The Hill.

Článek

Republikánští kongresmani podle serveru The Hill objevili rozpory a omyly ve vyšetřování aféry kolem elektronické pošty Hillary Clintonové.

Clintonová předloni prohrála klání o Bílý dům s Donaldem Trumpem. Uškodila jí hlavně aféra ohledně jejích pracovních e-mailů, které rozesílala coby ministryně zahraničí Obamovy administrativy ze svého soukromého účtu. Několik týdnů před volbami FBI zahájila vyšetřování jejího počínání. Podle závěru vyšetřovatelů FBI bylo její jednání krajně nezodpovědné, nikoli ale trestné.

Republikánští členové klíčových výborů amerického Kongresu teď údajně našli poprvé důkazy o spáchání trestného činu, napsal The Hill s odvoláním na poslance. Písemné důkazy prý svědčí o tom, že Clintonová přes svůj soukromý nezabezpečený účet odesílala tajné dokumenty. A tím překročila zákon.

Samotné spisy FBI údajně konstatují, že rozesílání „velkého objemu” tajné pošty je důkazem trestného činu a zároveň svědčí o křivé výpovědi „důležitého svědka” při výslechu. Jméno svědka je v protokolech FBI začerněno. Podle The Hill jde o pracovníka počítačové firmy, která měla poštovní server Clintonové ve správě.

Vyšetřovatelé FBI nicméně v roce 2016 Clintonovou z podezření z trestného činu očistili. Stalo se tak v době, kdy už byly důkazy o její vině jasné, a navíc ještě před výslechem klíčových svědků, tvrdí podle serveru The Hill republikáni. Oproti zvyklostem dohlížela na vyšetřování malá skupina lidí ve washingtonské centrále FBI.

Podle republikánských kongresmanů nalezené důkazy posilují podezření, že vedení FBI zmanipulovalo výsledky šetření. A Clintonovou tak zbavilo obvinění. Nejnovější tvrzení republikánů zástupci vyšetřovatelů nekomentovali.

Demokraté připustili, že postup vyšetřovatelů byl neobvyklý. Republikánskou stranu nicméně obvinili, že záležitost politizuje, napsal The Hill.

Reklama

Doporučované