Hlavní obsah

Febiofest vyhlásil soutěž pro amatérské filmaře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Filmový festival Febiofest vyhlásil soutěž krátkých amatérských filmů I ty jsi filmařem. Tématem je Moje město, uzávěrka přihlášek bude 31. března.

Článek

Pořadatelé počítají s tím, že 28. ročník mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest se uskuteční od 29. dubna do 7. května. ČTK to dnes za organizátory sdělila Simona Andělová.

Zájemci o účast v soutěži mají natočit film či video o délce jedné až pěti minut, vítězná díla se promítnou na festivalu. Přihlášení a zaslání filmu je možné pouze přes online formulář na webu festivalu. Soutěží se v kategorii jednotlivců a školních týmů. Téma Moje město se má zpracovat formou krátkého dokumentu, reportáže či ankety.

Febiofest by měl nabídnout přibližně stovku filmů, po pražské premiéře se mají konat tradiční regionální ozvěny. Soutěž amatérských krátkých filmů je jednou ze čtyř soutěžních sekcí.

Loňský Febiofest se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil v tradičním jarním termínu, ale až v září. Pandemie ale i tak ovlivnila jeho podobu třeba v menší účasti zahraničních hostů. Festivalovou cenu Kristián převzala herečka Iva Janžurová, druhý laureát, slovenský herec Milan Lasica, ji převzal v zastoupení. Nemohli přijet také zahraniční členové poroty. V hlavní soutěži Febiofestu zvítězilo slovenské drama Služebníci režiséra Ivana Ostrochovského vyprávějící o dvou mladých seminaristech, kteří počátkem 80. let čelí tlaku StB.

Pandemie koronaviru ovlivnila podobu také dalších tuzemských filmových festivalů, stejně jako podobných akcí ve světě. V omezené podobě se konala Letní filmová škola v Uherském Hradišti, stejně jako Febiofest se z jarního termínu na podzimní přesunul festival dětských filmů ve Zlíně. Pořadatelé mezinárodního festivalu v Karlových Varech v nejisté jarní vlně zrušili tradiční letní termín přehlídky. Částečnou náhradou byla přehlídka Tady Vary, která se uskutečnila v 96 českých kinech. Nabídla 16 filmů, které vybral dramaturgický tým MFF Karlovy Vary. Poté chtěli pořadatelé uspořádat překlenovací podzimní nesoutěžní přehlídku, s nástupem podzimní vlny ale i tuto zrušili.

Reklama

Doporučované