Hlavní obsah

Federaci židovských obcí vadí výroky kandidáta do Rady ČT

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Federace židovských obcí v České republice je znepokojena tím, že do užšího výběru kandidátů na nové členy Rady České televize (ČT) postoupil také publicista Pavel Černocký.

Článek

Zmiňuje jeho dřívější vyjádření, které považuje za antisemitské, a proto je podle ní naprosto nevhodným kandidátem do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize.

Černocký loni v březnu v rozhovoru pro Parlamentní listy podle Federace židovských obcí uvedl: „Bojím se vlády ‚́židoliberálů‘́, nikým nevolených, ale disponujících obrovským kapitálem“. Tento výrok naplňuje znaky definice antisemitismu, přijaté Poslaneckou sněmovnou, a jen dokresluje obecnější názorové ukotvení Pavla Černockého, jak je prezentuje v médiích, míní zástupci židovských obcí. „Federace židovských obcí v České republice považuje Pavla Černockého za zcela nevhodného kandidáta pro volbu člena Rady České televize,“ končí stanovisko federace.

Poslanecká sněmovna má v dubnu volit čtyři nové členy Rady České televize. Minulý týden volební výbor dolní komory zúžil okruh 55 adeptů tajným hlasováním na dvanáct. Do užšího výběru se vedle Černockého dostal i publicista Jefim Fištejn či předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Šanci usednout v televizní radě mají také někdejší vedoucí pracovníci České televize Karel Novák a Radek Žádník, bývalá členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová, právník Jaroslav Kravka a další.

Federace židovských obcí do Rady ČT navrhla společně s Ekumenickou radou církví novináře Michala Klímu, kterého volební výbor Sněmovny mezi finalisty nevybral.

Rada České televize je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu. Její členové se sejdou i dnes odpoledne.

Reklama

Související témata:

Doporučované