Hlavní obsah

Feministický trh, práva stromů, miliony rodin bez dárků. Vánoce ve Francii

Foto: Profimedia.cz

Vánoční strom na štrasburském náměstí (snímek z roku 2018).

Reklama

Fakt, že rok 2020 nebyl jako žádný jiný, ilustruje i zvláštní povaha francouzských Vánoc. Některé tradiční akce byly zrušeny nebo omezeny. Jiné pro změnu přinesly překvapivé iniciativy, kuriózní řešení, ale i nahořklou příchuť.

Článek

Vánoční strom v novém pojetí

Dříve než druhá vlna epidemie roztáhla křídla nad celou Francií, získaly letošní Vánoce zvláštní publicitu díky návrhu starosty Bordeaux Pierra Hurmica (za ekologickou Europe Écologie Les Verts) zrušit tradiční vánoční strom a přijmout „Chartu práv stromu“. Sotva Pierre Hurmic v září dosedl na židli starosty, oznámil, že na Place Pey-Berland před Vánoci neumístí „mrtvý strom“, protože nezapadá do koncepce obnovy zeleně města: „Raději dáme přednost živému vystoupení,“ prohlásil.

Dobrou zprávou pro příznivce vánoční tradice však bylo, že 18 metrů vysokou jedli, již dříve objednanou městem Bordeaux, nakonec zakoupila obec Malemort ze sousedního departementu Corrèze, a to za částku 6000 eur. „Rozhodnutí starosty Bordeaux je naprosto nepřiměřené. Jedle z Corrèze jsou vysázené k tomuto účelu. Chci tak podpořit nejen místní obchod a pěstitele, ale také bránit naše tradice,“ vysvětlil svůj angažovaný čin starosta Malemortu Laurent Darthou, který problematickou jedli slavnostně rozsvítil 1. prosince.

Jiný přístup na půli cesty mezi ekologií a tradicí nabídlo město Toulouse, když na promenádě Jean Jaurès nainstalovalo obří vánoční strom vysoký 20 metrů a složený z 385 přírodních jedliček, každé o výšce 1,80 metru. „Jedná se o hybridní jedli: kmen i větve jsou vyrobeny z oceli a do této konstrukce jsou zavěšené skutečné živé stromky,“ řekl místostarosta města Jean-Baptiste de Scorraille. „Tuto alternativu jsme zvolili jako příspěvek k ochraně přírody. Koupě pravého vzrostlého stromu by ve skutečnosti představovala pokácení 80 let staré jedle ve Vogézách a transport až do Toulouse. Malé stromky naopak od plánované výsadby přes transport až po recyklaci nepředstavují žádné ekologické zatížení,“ vysvětlil radní.

Feministický vánoční trh nahradil pařížskou tradici

Napříč celou zemí koronavirová krize vyprázdnila prostranství tradičních vánočních trhů od Dunkerquu přes La Défense až po Menton, v čele s proslulým trhem ve Štrasburku. Typické chalet se nerozzáří ani v centru Avignonu, Marseille, Toulouse, Lyonu, Bordeaux, Lille, Grenoble, Nice a dalších větších měst. V Paříži, kde se obvykle napočítá během adventního období na 25 trhů včetně těch nejoblíbenějších v zahradách Les Tuileries či v centru Les Halles, k letošní sváteční atmosféře skromně přispěje jen několik menších trhů.

Na svařené víno a typické lahůdky si tak Pařížané mohou vyrazit do vánoční vesničky před pařížskou radnicí nebo na bulvár Saint-Germain-des-Prés s nabídkou řemeslné tradice. Novinkou je Feministický vánoční trh v Grand Breguet ve čtvrti Bastille, kde návštěvníci najdou dárky inspirované rovností mezi pohlavími, nebo mohou vyrazit za „zelenými“ dárky na ekologický vánoční trh Arijana v 18. pařížském obvodu.

Za zrušenými trhy také doznívají hořké dozvuky soudních oznámení, tak jako v případě nespokojených vystavovatelů štrasburského trhu, kteří podali souhrnné odvolání k obchodnímu soudu v Nantes. Žádají, aby společnost 2A, hlavní organizátor vánočních trhů ve Francii, vrátila zálohy za neuskutečněný trh, které představovaly polovinu celkové ceny nájmu. Situace tak způsobila napjaté vztahy mezi profesionály malého odvětví, které se po jedenáct měsíců připravuje na ten dvanáctý, aby prodalo tuny dárkového zboží, lahůdek a litry svařeného vína.

„Letos v létě jsem poskytl zálohu 5 500 eur na pronájem stánku v Nantes,“ říká Jacques Chevalier, jeden z rozzlobených obchodníků. „2A ale nechce nic vracet, přičemž já budu mít nulový prodej.“ Společnost 2A, která je z 97 % závislá na vánočních trzích, očekává letos ztrátu kolem 1 milionu eur. „Navrhli jsme obchodníkům smlouvu se sdílením rizik 50:50,“ říká šéf 2A. Přijali a podepsali smlouvy výslovně s tím, že v případě pandemie ponecháme částky v záloze. Dnes někteří mají pocit, že by všechno riziko mělo padnout na naši hlavu. To by znamenalo smrt naší společnosti,” dodává generální ředitel Thibault Delourme.

Riviéra na vlně iluzí

Na Francouzské riviéře by se města, která se nevzdala tradice, dala spočítat na prstech jedné ruky: Antibes, Cannes, Vallauris, Vence. Vánoční trh v Cannes otevřel své brány v sobotu v 10 hodin na základě zvláštního prefekturního povolení, ale je jasné, že v letošním kontextu nebude mít stejnou podobu jako v předchozích letech. Lavičky a stolky kolem gurmánských challet jsou odstraněny, a tak si zdejší oblíbenou vánoční lahůdku, ústřice se sklenkou šampaňského, budou muset návštěvníci vychutnat vestoje. Město nabízí výměnou za nepohodlí letos poprvé alespoň bohaté barevné iluze. Ve stylu, jak je Francouzi znají třeba ze svátku světel Fête des Lumières v Lyonu.

Vánoce bez dárků a bonus pro nejchudší

Nedávný průzkum odhaluje, že na 20 % rodičů s dětmi školního věku se letos musí vzdát nákupů dárků pro své ratolesti. Toto číslo se u sociálně slabších kategorií vyšplhá dokonce až na 36 %. Celkem to představuje na 2,8 milionu rodin. „Současnou sociální krizi pandemie ještě prohloubila tak, že finančně slabé rodiny nemohou pod stromeček investovat třeba ani do krabice lega. Je to ukazatel velké nejistoty, protože tento typ výdajů je často ten poslední, od kterého rodiny upouští,“ znepokojuje se zástupkyně asociace Dons Solidaires Dominique Besançon.

Vánoční bonus pro nejchudší, jehož částka se nezměnila po dobu 11 let, stát vyplatí 15. a 16. prosince. Dvěma a půl milionu domácností se skromnými příjmy tak přibude na kontech příspěvek na vánoční dárky ve výši 152,45 eura pro jednu osobu, 228,67 eura pro domácnost dvou osob (pár bez dětí, dospělá osoba s jedním dítětem) a 274,41 eura pro tři lidi (pár s jedním dítětem, svobodný dospělý se dvěma dětmi).Tato podpora, kterou zavedla vláda Lionela Jospina v roce 1998, se poskytuje příjemcům určitých sociálních minim, jako je příjem aktivní solidarity (RSA), příspěvek zvláštní solidarity (ASS) či příspěvek k důchodu (AER).

Bonus ve stejné výši přichází letos již potřetí, a to po dvou mimořádných výplatách letos v květnu a poté v listopadu. Nejchudším domácnostem tak stát nabídl pomoc vyrovnat se s následky koronavirové krize.

Reklama

Související témata:

Doporučované