Hlavní obsah

Fenomén Fink. Hradecké radnici už osm let vládne ušní lékař, převálcoval i favorizované ANO

Fenomén Fink. Sdružení nestraníků, které si říká Hradecký demokratický klub, v minulých volbách převálcovalo favorizované ANO a bralo čtvrtinu všech hlasů. Letošní obhajoba bude těžká.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vsadili na známá hradecká jména z medicíny, školství či byznysu, což jim už od roku 1998 přinášelo víc a víc křesel v zastupitelstvu Hradce Králové. Před osmi lety se lídr Hradeckého demokratického klubu, lékař Zdeněk Fink, stal primátorem, v roce 2014 funkci obhájil, když svoji stranu dovedl k vítězství v komunálních volbách, kdy získala přes čtvrtinu hlasů. Mezi krajskými městy, v nichž většinou vyhrávalo zejména hnutí ANO či některá z tradičních stran, je fenomén Hradeckého demokratického klubu unikátní.

Článek

Hnutí ANO, které už v minulých komunálních volbách dominovalo v řadě krajských měst, si tehdy v Hradci Králové, lidově řečeno, „ani neškrtlo“. Tedy, škrtlo, ve volbách skončilo druhé, ale s velkým odstupem za Hradeckým demokratickým klubem. Jeho fenomenální zisk 12 křesel v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu mnohým vyrazil dech. Lékař ORL Zdeněk Fink tak jednoznačně obhájil primátorské křeslo, které vybojoval už v roce 2010 po tříměsíčních tahanicích s tehdy vítěznou ČSSD a především s její tehdejší lídryní Hanou Orgoníkovou.

A právě ČSSD a ODS jsou podle Finka střípkem úspěchu jeho seskupení. Tedy ne přímo tyto politické strany, ale kroky některých jejich představitelů na komunální i celostátní úrovni. „Tyto strany si to pokazily samy svým chováním. ODS měla dokonce nadpoloviční většinu zastupitelů. Ale jednak když to dlouho vedete, získáváte čím dál víc nepřátel, protože každému nevyjdete vstříc. ODS si lidé spojovali i s tím, co se dělo v Praze za Topolánka a Dalíka, takže oni ani úplně nemohli za to, že jim preference šly dolů, i když i tady v Hradci jim lidé vyčítali třeba Integrovaný systém parkování. A sociální demokracie tady byla dlouhodobě poškozována paní Orgoníkovou, která nedovolila, aby jí někdo přerostl přes hlavu a likvidovala všechny, co by se o to mohli pokusit, čímž tu stranu u nás ve městě, ale i v kraji, hodně zdecimovala,“ vysvětluje Fink hlavní důvody, proč se v posledních osmi letech stal Hradecký demokratický klub takovým fenoménem.

S jeho slovy částečně souhlasí i politolog hradecké univerzity Stanislav Myšička, podle nějž rozložení sil v hradeckém zastupitelstvu určuje i složení voličstva, které v krajském městě je. Nabízí paralelu s letošní prezidentskou volbou. „Hradec bylo jedno z těch měst, kde v prezidentské volbě docela výrazně uspěl Jiří Drahoš, a to ukazuje docela dost o naladění elektorátu,“ vysvětluje politolog.

A přidává i další argument proč HDK oslovuje tolik voličů, a tím je charismatická kandidátka složená ze známých tváří, které za sebou mají viditelné výsledky v běžném životě. „Roli hraje, že hradeckému voličstvu vyhovují kandidáti z praxe, kteří jsou považováni za úspěšné v tom, co dělají. Společně tvoří kandidátku, kde je méně takových těch čistých politiků, jací jsou na kandidátkách tradičních stran,“ říká Myšička.

Kromě Finka, který i při primátorské funkci jednou za 14 dní stále ordinuje, jsou na vysokých pozicích kandidátky i další oblíbené hradecké osobnosti: Děkanka filozofické fakulty hradecké univerzity Pavlína Springerová, trenérská legenda Ladislav Škorpil, farmaceut Jiří Sova, spoluzakladatel renomované právní kanceláře Jan Holásek či evangelický farář Štěpán Brodský.

Úspěch, jaký „finkovci“ zaznamenali před čtyřmi lety, však jejich lídr neočekává. V uplynulém volebním období se totiž vedení města stávalo často terčem kritiky: Nepodařilo se hnout s rekonstrukcí historického Velkého náměstí, s rekonstrukcí fotbalového stadionu, klíčové křižovatky Mileta, rozpadajícího se sídliště na Benešově třídě nebo naopak zahájit rekonstrukci základní umělecké školy Střezina. To všechno jsou projekty v hodnotě stovek milionů, v případě Benešovy třídy i více než jedné miliardy.

„Minule to byl vrchol, protože se dařilo dokončovat věci rozdělané před tím. Nyní jsme si měli nějaké věci víc ohlídat, byť vše nevzniklo vinou vedení města. Takže letos to nejspíš nebude tak dobré, ale pořád platíme za slušnou kandidátku. Je to dané i tím, že nemáme lidi, kteří by na městě dělali práci, všichni svoji práci máme nebo jsme v důchodu, nepotřebujeme být na městě, abychom se uživili,“ dodává Fink.

Opozice, která ho uplynulých osm let tepala, však upozorňuje i na negativa, která podle ní kandidátka HDK má. „Můj pohled je v některých směrech velmi kritický. Je to pro mě skupina pánů a dam svým způsobem arogantních, kteří si občas myslí, že město je jejich soukromým majetkem, a podle toho vypadá jejich komunikace nejen s opozicí, ale i s občany, kteří mají oponentní názory,“ říká opoziční zastupitel Adam Záruba (Změna pro Hradec), jehož strana kritizovala Finka například za zadávání zakázek firmám svých známých. Týkalo se to například tiskárny Garamon patřící bratrovi jeho spolustraníka, jež pro Finka tiskla novoroční letáky, v nichž si zadaly reklamu městské firmy. „Před čtyřmi lety se jejich předvolební bannery objevovaly na stavebních ohradách jedné nejmenované firmy. Letos si to už nedovolili, ale na Facebooku kolují snímky, jak bannery HDK rozvěšuje pán oblečený v tričku této firmy,“ dodává Záruba. Naráží tím na stavební firmu Matex HK, která je úspěšná v získávání zakázek vypisovaných městem či jeho organizacemi.

Do zastupitelstva Hradce Králové letos kandiduje 13 stran, hnutí a seskupení, jejichž kandidáti se ucházejí o 37 míst v zastupitelstvu. Před čtyřmi lety kandidovalo 15 seskupení, do zastupitelstva se jich dostalo osm.

Reklama

Doporučované