Hlavní obsah

Festival Bezručova Opava zahájí 2. září výstava sochařky Zdeny Fibichové

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Multižánrový festival Bezručova Opava letos zahájí výstava Hlína v rukou ženy sochařky Zdeny Fibichové. Součástí programu zahajovacího dne bude i koncert zpěvačky Ewy Farné na Dolním náměstí.

Článek

Tématem letošního ročníku je Síla ženy. Původně se mu měl věnovat jiný opavský festival Další břehy. Ten se ale pořadatelům vinou epidemie nepodařilo loni ani letos na jaře uspořádat. Program proto převzala Bezručova Opava.

„Rozhodli jsme se tedy co nejvíce zachovat původní plánovaný program. Téma je poctou ženskému světu a jeho podílu na životě každého lidského společenství,“ řekl dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Festivalový program podle něj bude věnován ženám, které svým životem, prací a svým odkazem pevně drží a držely klenbu našeho světa, ve kterém dominují muži. „Jsou to ženy silné, inspirující, rebelující, bojující, neústupné, divoké, hrdé, milující a oddané ideálům a svému poslání na tomto světě. Ženám, bez kterých by se svět otáčel jinak, hůře, katastroficky,“ doplnil.

Bezručova Opava je jedním z nejstarších kulturních festivalů České republiky, jeho 64. ročník se uskuteční od 1. září do 4. října. Nabídne 11 filmových projekcí, 15 divadelních představení, 18 koncertů, osm výstav, osm přednášek a besed, šest literárních pořadů a několik tanečních programů.

V Opavě v divadle vystoupí například Divadlo Na zábradlí s inscenací Persony, Divadlo pod Palmovkou s Thálií ověnčenou inscenaci Nora, Divadlo Husa na provázku představí skladatelku a dirigentku Vítězslavu Kaprálovou (Vitka). "Hudební stopa festivalu je reprezentována koncerty, kde se představí Lenka Dusilová, Szidi Tobias, Katarína Knechtová, Tara Fuki či kapela Mucha.

Reklama

Související témata:

Doporučované