Hlavní obsah

Festival Finále Plzeň se jako loni přesouvá z dubna na konec září

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní Finále Plzeň, 34. ročník soutěžní přehlídky českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů, se stejně jako loni přesouvá na podzimní termín 24. až 29. září.

Článek

Počká si na lepší časy a více filmů, řekla dnes ČTK mluvčí přehlídky Martina Kurfirstová.

„Chceme si festival užít co nejvíce tak, jak ho známe. V kině, se skvělými filmy, diváky a hosty. To by nyní nebylo možné, proto raději počkáme na září, kdy už snad bude situace stabilizovanější,“ uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová za Film Servis Plzeň s.r.o., který je jeho organizátorem až do roku 2023.

Loňský přesun termínu z 16. až 22. dubna na 25. až 30. září hodnotí velmi kladně. „Uvažovali jsme o něm už v minulosti. Nahrává nám i volný sváteční den 28. září a možnost propojit se s dalšími akcemi, jako je Plzeňský festival vína,“ řekla ředitelka.

Další důležitý fakt bude podle ní počet filmů, které bude moci festival na podzim nabídnout. „V loňském roce čelil významným změnám celý audiovizuální průmysl. Řada premiér byla odložena, nebo se zastavila celá natáčení. Bude chvilku trvat, než se vše vrátí do normálu, ale v září bychom už měli mít k dispozici dostatek nových filmů,“ uvedl programový ředitel festivalu Peter Badač. Plánuje všechny tradiční programové sekce – soutěže celovečerních, dokumentárních, studentských i televizních snímků. „Stejně tak jako přehlídku premiér, krátkometrážních filmů či zajímavých počinů z okolních států,“ uvedl.

Loňský 33. ročník se koncem září konal za zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření a představil přes 100 projekcí. Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila mezinárodní porota slovensko-českému dramatu Budiž světlo režiséra Marko Škopa. Jako nejlepší dokument vybrala snímek Sólo v režii Artemia Benkiho.

Reklama

Doporučované