Hlavní obsah

Festival Khamoro se uskuteční ve dvou blocích v září a listopadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival romské kultury Khamoro se uskuteční na podzim ve dvou blocích. První z nich nabídne od 23. do 26. září čtyři koncerty gypsy jazzu či klasické hudby a výstavu, druhý pak od 27. do 29. listopadu koncerty tradiční muziky.

Článek

Konat by se měla i mezinárodní konference o romské literatuře. Program dnes na setkání s novináři představili pořadatelé z organizace Slovo 21.

„Khamoro není takové, jaké bývalo. Z pochopitelných důvodů jsme festival museli koncepčně změnit. Říkali jsme si, co uděláme dál, aby přežil další rok a publikum dostalo porci romské hudby. Rozhodli jsme se, že budeme dělat řadu menších akcí a půjdeme i mimo Prahu,“ uvedla producentka Jelena Silajdžič.

Podle pořadatelů byl Khamoro neboli Slunce největší romský festival na světě. Pravidelně se konal vždy v květnu a vystupovala na něm víc než stovka romských umělců z domova i ciziny, další stovky muzikantů a tanečníků pak prošly centrem Prahy v každoročním průvodu. Letos je 22. ročník. Program museli pořadatelé upravit.

Ve středu 23. září by měl být v Jeruzalémské synagoze koncert klasické hudby. Vystoupí na něm primáš Ján Berky Mrenica s dalšími hudebníky. Zazní romské či židovské písně. Další den je v plánu výstava romské výtvarnice Ivety Horváthové a koncert gypsy jazzu v podání The Rosenbergs. Další gypsy jazz uslyší publikum v sobotu, v programu je Marian Badoi Trio. V pátek se ve Stromovce představí formace Čhave Romane CZ a Feri & The Gypsies. Podrobnosti o programu jsou na webu www.khamoro.cz.

„Situace se mění každých pár hodin. Naštěstí jsme schopni koncerty udělat na sezení. Jediný na stání je venkovní,“ uvedla k zářijovému programu Inka Jurková z pořádajícího týmu. Ministerstvo zdravotnictví od nadcházejícího pátku zakázalo kvůli epidemii koronaviru vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Jurková dodala, že zahraniční muzikanti chtějí do Prahy přijet i v případě, že budou muset po návratu z Česka do karantény. V obou blocích by měli vystoupit umělci z evropských zemí.

Slovo 21 chce ještě letos spustit nový dvouletý projekt na podporu romské kultury a tvorby. Khamoro by mělo být jeho součástí. Autoři věří, že získají podporu z norských fondů.

Reklama

Doporučované