Hlavní obsah

Filharmonie Brno očekává zájem o hudbu, chystá víc koncertů i britské turné

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Filharmonie Brno chystá v nadcházející sezoně více koncertů, než bývalo zvykem. Bude jich 62, z toho 44 orchestrálních, přibyla abonentní řada komorních večerů.

Článek

Důvodem je očekávaný zvýšený zájem o živou hudbu, kterou si lidé v době koronavirové pandemie museli odpírat. „I my se těšíme, hlavně na živé publikum,“ řekl dnes novinářům šéfdirigent Dennis Russell Davies.

Pro končící sezonu filharmonie chystala 56 koncertů. Kvůli opatřením proti šíření viru se uskutečnila jen malá část z nich, některé jsou přesunuty na příští sezonu.

„Na základě ohlasů a reakcí vidíme, že chuť po živé hudbě po více než půlročním půstu výrazně vzrostla. Musím říct, že nejen u našich posluchačů, ale i u hudebníků,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Dramaturgie nové sezony podle ní vznikala v atmosféře nejistoty ohledně povolené kapacity hledišť nebo cestovních omezení. Nikdo také s jistotou neví, jak se změní chování publika při nákupu vstupenek. Přesto se filharmonie podle Kučerové rozhodla připravit sezonu bez kompromisů a v červnu začne prodávat plnou kapacitu sálů.

Do Brna se vrátí klavíristka Elisabeth Leonskaja, pěvkyně Martina Janková nebo violoncellista Matt Haimovitz. Poprvé budou s orchestrem spolupracovat houslistka Arabella Steinbacherová, skladatel Joe Hisaiši, který bude dirigovat svoje dílo, hobojista Dominik Wollenweber, fagotista Guilhaume Santana nebo jazzový klavírista Brad Mehldau.

Zazní Prsten beze slov Richarda Wagnera, symfonie Miloslava Kabeláče a Dmitrije Šostakoviče, hudba Jana Nováka a Alfreda Schnittkeho nebo nová skladba Michala Nejtka. Orchestr bude pokračovat v mapování tvorby pobaltských autorů. „Osobně se nejvíce těším na zahájení sezony a Mou vlast. Stejně tak na Elisabeth Leonskou a Brada Mehldaua, na Mozarta a Mahlera s Martinou Jankovou a na Prsten beze slov,“ uvedla Kučerová.

Filharmonie posílí edukační aktivity pro děti, školy, mladé profesionály i dospělé. Orchestr má před sebou také hostování v Rakousku a Německu a britské turné. „Věříme, že vyjedeme na podzimní turné po Velké Británii, kdy při devíti koncertech v devíti městech představíme díla převážně českých autorů, Janáčka, Dvořáka, Martinů nebo Korngolda,“ uvedl manažer orchestru Pavel Šindelář.

Reklama

Doporučované