Hlavní obsah

Firma žaluje stát kvůli dodávce respirátorů, za něž nedostala zaplaceno

Foto: Shutterstock.com

Firma Recea Prague tvrdí, že dodala respirátory, za které nedostala zaplaceno.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví říká, že od větší části dodávek respirátorů odstoupilo, protože nebyly kvalitní.

Článek

Jeden z dodavatelů respirátorů během jarní první vlny pandemie nového typu koronaviru, firma Recea Prague, postoupila ve sporu s ministerstvem zdravotnictví.

V úterý společnost podala žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Zástupce firmy Recea Prague tvrdí, že jí stát dluží 6,8 milionu eur (více než 184 milionů korun) za dodávku 757 tisíc kusů respirátorů a masek a k tomu další úroky.

„Žaloba přišla k našemu soudu včera,“ řekla mluvčí Obvodního soudu pro Praha 2 Marcela Pröllerová.

Recea Prague tvrdí, že ministerstvo nechce uhrazení peněz vůbec řešit. „Dlužná částka narůstá každým dnem díky úrokům z prodlení. K dnešnímu dni je tak dluh vyšší o deset milionů a činí 197 milionů,“ uvedla jednatelka firmy Recea Prague Lenka Knížková.

Ministerstvo dříve napsalo, že od firmy Recea Prague odebralo respirátory jen za 11 milionů. Zbylé objednávky stornovalo. A to podle vyjádření ministerstva proto, že druhý jednatel firmy Jan Kunc nedodržel, co slíbil.

„Od ostatních objednávek ministerstvo z důvodu nesplnění podmínek, jako je kvalita pomůcek a termín dodání, odstoupilo,“ řekla v polovině července mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová, která po zářijové rezignaci Adama Vojtěcha z úřadu také odešla.

Respirátory od firmy Recea Prague jsou ve skladu Správy státních hmotných rezerv. Ministerstvo opakovaně společnost vyzvalo, aby si je odvezla. Ta to ale dosud neudělala.

Jak už dříve upozornily Seznam Zprávy, o firmu v čele s jednatelem Kuncem se zajímají detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Policisté na začátku července prohledávali sídlo společnosti, kde pátrali například po hotovosti. Kuncovi zabavili mobil, počítač a účetnictví. Dosud však nikoho neobvinili.

Reklama

Doporučované