Hlavní obsah

Domovní prohlídka u podnikatele, který nabídl respirátory za 1,1 miliardy

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa, Profimedia.cz

Kde chtěla vzít firma Recea Prague stamiliony na obchod se státem? Její šéf po policejním zásahu mlčí.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily nové skutečnosti o obchodu na Ministerstvu zdravotnictví, který prověřuje policie.

Článek

Předminulé pondělí zazvonila v šest ráno u Jana Kunce policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu šli najisto – u šéfa společnosti Recea Prague hledali například peníze v hotovosti a vše kolem jeho financí. Zabavili mu mobil, počítač a účetnictví.

Od firmy Recea Prague, ačkoli nemá žádnou dohledatelnou podnikatelskou historii a její šéf Kunc je zadlužený, si Ministerstvo zdravotnictví v čase vrcholící koronavirové krize objednávalo v obrovském množství nedostatkové pomůcky - mimo jiné respirátory.

Doposud se zdálo, že Kuncovým největším obchodem byly objednávky respirátorů za více než 300 milionů. Nyní však Ministerstvo zdravotnictví v registru smluv zveřejnilo nové dokumenty, podle nichž mu firma Recea Prague nabídla mnohem větší spolupráci: uzavřela s resortem kontrakty celkem za 1,1 miliardy.

A i když nakonec ministerstvo odebralo jen zlomek objednaného zdravotnického zboží, policejní akce a zjištěné okolnosti budí nové pochybnosti - například to, z jakých peněz měl být obří kontrakt financován, nebo jestli za firmou nestojí ve skutečnosti někdo jiný.

Foto: Seznam Zprávy

18. března si Ministerstvo zdravotnictví objednalo u firmy Recea Prague testery na covid za 206 milionů.

Z nově zveřejněných dokumentů vyplývá, že například 18. března poslal podnikatel Kunc ministerstvu e-mail, že dokáže dodat 400 tisíc testerů na nemoc covid v hodnotě 206 416 000 korun. Ještě téhož dne mu ministerstvo odpovídá závaznou objednávkou – vymiňuje si v ní, že testery dostane do skladů nejpozději 1. dubna.

Podobná objednávka – tentokrát na testery za 104 899 000 korun - se objevuje i den poté, tedy 19. března. K tomu se ještě přidávají další objednávky na různé druhy respirátorů.

Nová informace o objednávkách v celkové sumě 1,1 miliardy vyvolává opětovně otázky. Tak třeba: jednatel firmy Kunc má bydliště na radnici Prahy 5 a k tomu 18 exekucí. Firma Recea Prague se doposud neúčastnila veřejných soutěží, nelze ani najít její stopy ve zdravotnickém byznysu a není zřejmé, v jakém oboru se doposud snažila vydělávat.

Na veřejnosti se zjevila až poté, co vypukla koronavirová epidemie, kdy ministerstvo ve zrychleném režimu bez soutěže utrácelo miliardy, kde se dalo.

Ekonomické výsledky firmy Recea Prague byly doposud skromné – podle poslední zveřejněné účetní závěrky utržila předloni 116 tisíc.

Jan Kunc už minulý týden slíbil reportérům Seznam Zpráv vyjádření, pak se ale odmlčel. Sehnat ho nedokázal ani externí mluvčí firmy Jiří Polák.

Bivakoval na ministerstvu

Ministerstvo nakonec od Kunce a firmy Recea odebralo respirátory jen za 11 milionů. Zbylé objednávky stornovalo. A to podle vyjádření ministerstva proto, že Jan Kunc nedodržel, co slíbil.

„Od ostatních objednávek ministerstvo z důvodu nesplnění podmínek, jako je kvalita pomůcek a termín dodání, odstoupilo,“ řekla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Kunc se už dříve v médiích rozčiloval, že je to nespravedlivé a že mu stát dluží velké peníze.

„Všechny budu žalovat. Chtěl jsem národu pomoct, teď mě tady ale všichni terorizují,“ prohlásil koncem dubna v rozhovoru pro Český rozhlas.

Reportérce serveru iRozhlas.cz tehdy řekl, že v minulosti zprostředkoval obchod za víc než miliardu. A tuhle provizi chtěl prý použít na dovezení respirátorů. Ověřit to ale není možné. Navíc připomeňme: Kunc je zatížený dluhy, jakmile by se u něj objevil nějaký majetek (ať už peníze nebo nemovitosti), exekutor by je hned zabavil.

Seznam Zprávy také zjistily, že když ministerstvo Kuncovi zarazilo další objednávky, šéf Recea Prague se vypravil přímo do sídla úřadu – a nešlo ho tam přehlédnout.

„Snažil se domoci toho, aby mluvil s ministrem a přesvědčil ho, že jeho výrobky splňují deklarovanou kvalitu. Což se mu nepovedlo, ale některé dny byl na recepci i osm hodin a snažil se ostatní přesvědčit, ze jeho obchod má běžet dál,“ vzpomněl si člen ministerského obchodního týmu Marek Brosche.

Kdo stojí v pozadí?

Jan Kunc je sice jednatelem firmy Recea Prague, jako majitelka vystupuje jistá Lenka Knížková, která ale iRozhlasu řekla, že vše kolem obchodu s Ministerstvem zdravotnictví zařizuje právě šéf společnosti Kunc.

Toho se Seznam Zprávy v souboru písemných otázek také ptaly, zda byl skutečným strůjcem obchodu, nebo jen vystupoval v roli prostředníka, který od někoho, jenž chtěl zůstat v pozadí, dostal na dodávku respirátorů a testerů peníze. Ani na to Kunc neodpověděl.

Fakt, že policisté u Kunce hledali peníze v hotovosti, naznačuje, že i detektivové mohou mít podezření, že Kunce někdo vybavil financemi s úkolem, aby obchod dotáhl do konce.

Stejně jako ve firmě Recea Prague zasahovali policisté před dvěma týdny také ve společnosti La Factory z východočeského Lanškrouna. Od téhle neaktivní, spící firmy nakoupilo ministerstvo respirátory za 1,2 miliardy. Její šéf Radek Švec vysvětloval, že chtěl státu pomoci.

„Dobře, tak marži mám do dvaceti procent a zisk něco mezi šesti až osmi procenty,“ dodal Švec.

Reklama

Související témata:

Doporučované