Hlavní obsah

Fitness centrum žaluje vládu. Je to volání o pomoc, říká spolumajitelka

Foto: Pixabay

Třetinu ročního obratu dělá posilovnám leden, jestli budeme zavření, tak to nemůžeme ustát, říká provozovatelka fitness centra, která zažalovala vládu. Ilustrační snímek.

Reklama

Třetí zavření provozu za jeden rok nás přivádí do zoufalé situace, popisuje provozovatelka hradeckého fitness centra. Rozhodla se proto k zoufalému kroku a právní cestou vymáhá zrušení části vládních opatření.

Článek

Už druhá vlna vládních opatření na podzim způsobila Sabině Kotrčové, která provozuje Fitness Don v Hradci Králové, že se noří do stále větších dluhů. Další zavření od pátku 18. prosince už považuje za likvidační, a rozhodla se proto podat na vládu žalobu.

„Jakékoliv omezení zvládneme, ale zavření potřetí, to už ne,“ popisuje pro Seznam Zprávy Sabina Kotrčová, která společně s advokátem pracuje zároveň rovněž na tom, aby se mohla přidat i další fitness centra a také vládu zažalovala.

„Možná nevyhrajeme, ale aspoň to zkusíme. Já nechci odškodnění, já chci jen slyšet, že to není normální takové jednání,“ vysvětluje provozovatelka posilovny, čeho chce docílit.

Vadí jí i to, že premiér Andrej Babiš (ANO) veřejně mluvil v souvislosti se zavíráním o 100procentní kompenzaci a ve skutečnosti to tak není.

„Situace napjatá určitě je,“ potvrzuje Jana Havrdová, prezidentka České fitness komory, která zároveň věří v další jednání ohledně spravedlivých kompenzací s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO).

Zároveň ale i Havrdová připouští, že se členům komory doporučuje advokátní kancelář, která nabídla pomoc, a že někteří majitelé fitness center žalobu zvažují.

Nutnost zavření fitness center zpochybňují i opoziční politici sdružení do takzvaného Anticovid týmu, kteří upozorňují, že spočítali větší riziko u supermarketů než u posiloven nebo galerií či při návštěvě muzea.

Zákaz „ledňáků“ posilovny neustojí

Žalobu pro paní Sabinu Kotrčovou zpracoval advokát David Zahumenský, který už během letošního roku podal například žalobu na hromadné nošení roušek nebo žalobu proti testování v domově seniorů.

„Jsem zoufalá, žiji ve svobodné zemi a najednou mě ta země neslyší, neslyší, že nemám z čeho žít, a pořád a pořád nám hází klacky pod nohy a není tam ani žádná lítost,“ říká Kotrčová.

V žalobě, která byla podaná k Městskému soudu v Praze, proto žádá ukončení zákazu provozu a mimo jiné také, aby vláda nadále nemohla „vynucovat zákaz provozu posiloven a fitness center“.

Celou akci pak považuje Kotrčová za poslední možnost a mluví o zoufalém volání o pomoc. Sama totiž během vynuceného zavření není schopna sehnat ani brigádu – ostatní zaměstnavatelé preferují kandidáty, kteří budou pracovat dlouhodoběji. A aktuální situace na trhu práce jim přeje – brigádníky si mohou vybírat.

Provozovatelka posilovny se navíc děsí možnosti, že by měla zavřeno i v lednu, který podle ní generuje třetinu ročního obratu. „Chodí odhodlaní ledňáci, kteří mají předsevzetí. Jestli nás zavřou i v lednu, tak už to není možné ustát,“ tvrdí.

Tržby předchozích let jako základ pro kompenzace

Provozovatelé fitness center mohou čerpat kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné, pět set korun na den, případně program Antivirus, kde dostanou náhradu mzdy včetně odvodů, a stejně tak mohou využít COVID Nájemné.

„Takhle, jak je to plošně napsané, tak to pomáhá se zhruba 20 procenty nákladů a zbylých 80 procent jde za provozovateli,“ popisuje Jana Havrdová z České fitness komory a opírá se o aktuální průzkum mezi členy.

„Nejjednodušší by bylo z hlediska přípravy, realizace a kontroly vzít obrat z předchozích let, tak jak to má evidované Finanční správa, a podle toho říct, že budeme kompenzovat tolik a tolik procent, a od toho odečíst to, co už firmy dostaly na kompenzacích, a zbytek vyplatit,“ navrhuje Havrdová.

Reklama

Doporučované