Hlavní obsah

Foldyna opustil ČSSD a míří na společnou kandidátku SPD a zemanovců

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Jaroslav Foldyna a členové ruského motorkářského klubu Noční vlci.

Reklama

Foldyna odešel z ČSSD po třiceti letech, neshodoval se především s postojem užšího vedení.

Článek

Poslanec Jaroslav Foldyna by po svém dnešním odchodu z ČSSD rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost. Je naopak připraven opustit výbor pro obranu. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka sdělil, že Foldyna je ve výboru za ČSSD a místo by mělo připadnout jinému členovi klubu.

V nejbližší době se Foldyna nechystá ve Sněmovně připojit k žádnému jinému klubu, aktuální podle něj není ani vstup do jiné politické strany. Bývalý místopředseda ČSSD Foldyna odchod ze strany oznámil v pondělí, podle lídrů ČSSD šlo o očekávaný krok, protože se stranou se už delší dobu názorově rozcházel.

Předseda Strany práv občanů – Zemanovců (SPOZ) Lubomír Nečas řekl, že Foldyna by měl v letošních krajských volbách kandidovat na společné kandidátce hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a SPOZ v Ústeckém kraji. Vstoupit do SPOZ se podle něj nechystá. Domnívá se, že bude mít blíže spíše k SPD.

Foldyna počítá s tím, že skončil také v poslaneckém klubu ČSSD, neví však, zda jsou k tomu potřeba i další kroky než pouhý odchod ze strany. „Neznám ty mechanismy. Ano, zřejmě odejdu z klubu,“ řekl. Není si jist ani tím, zda ho bude chtít sociální demokracie ve Sněmovně přesadit na jiné místo v sále.

Chvojka ČTK napsal, že podle jednacího řádu Sněmovny kluby vznikají z poslanců zvolených za určitou stranu. „Pan poslanec Foldyna jednoznačně projevil vůli zrušit své členství v ČSSD, což podle mě zahrnuje také projev vůle nemít nic společného s poslanci, kteří byli za tuto stranu zvoleni a ustavili svůj poslanecký klub,“ uvedl Chvojka.

Za okamžik odchodu Foldyny z klubu proto Chvojka považuje stejnou chvíli, kdy pozbyl členství v ČSSD. „O této skutečnosti budu podle jednacího řádu informovat sekretariát předsedy Sněmovny,“ uvedl. V případě výborů jednací řád počítá s tím, že členy nominují kluby. „V bezpečnostním výboru pan Foldyna zastupoval ČSSD, jejímž členem již není a členem jejího klubu také ne. Toto místo by mělo být logicky přenecháno členovi našeho klubu,“ míní Chvojka.

Foldyna se v nejbližší době nechystá vstupovat ve Sněmovně do jiného klubu, totéž platí i o případném vstupu do jiné strany. „Není to na pořadu dne,“ řekl. Připustil, že má blízko k politikům a stranám, kteří nepovažují slova národ, národní hrdost a národní zájem za „něco špinavého“. „Mám na mysli voliče, lidi práce, kteří přivedli za Miloše Zemana sociální demokracii do Strakovy akademie,“ řekl.

Foldyna uvedl, že hledá prostor, kde budou mít  ostatní stejný pohled jako on. „Národní zájem a snahu podpořit klasického člověka a klasickou rodinu. Já nejsem příznivec liberálních postojů, že děti mohou vychovávat dva muži a tři jezevčíci. Takhle se budu orientovat a uvidím, kde to skončí,“ řekl.

Ve Sněmovně je Foldyna místopředsedou výborů pro bezpečnost i obranu. V prvním z nich by rád zůstal. „Jsem ochoten a připraven pustit ten výbor pro obranu. Ale když se podíváme na počty kolegů, kteří zůstali v klubu, tak každý sedí už ve dvou, někteří ve třech výborech,“ uvedl. Očekává, že se dozví všechno v příštím týdnu. „Budu muset ty organizačně-administrativní věci nějak řešit, ale sám o sobě nebudu nějak běhat. Budu čekat, on mi někdo něco řekne,“ dodal.

Reklama

Doporučované