Hlavní obsah

Fotbal a chirurgie: Útočníku Necidovi nepomohl štěp z mrtvoly, Jankulovski či Svěrkoš uspěchali návrat

Rozhovor z pořadu Jiná liga o zdraví fotbalistů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Úspěšný fotbalista potřebujete talent, píli – a zdraví. Magazín Jiná liga poodhalil zákulisí práce fyzioterapeuta ligového klubu a zavedl své diváky i do ordinace uznávaného chirurga a ortopeda. Co o své práci prozradili, to se dozvíte v úvodním videu článku z pořadu Jiná liga.

Článek

Fotbalista po souboji s výkřikem padá na trávník… A Petr Routner, fyzioterapeut pražské Dukly, už k němu se svou taškou plnou potřebných propriet startuje od postranní čáry.

„Obvykle už z toho, jak jde hráč k zemi, dokážeme i na tu vzdálenost poznat, jestli je to souboj, při kterém došlo ke zranění,“ vysvětluje Routner. V právě proběhnuvší sezoně musel řešit i jedno velmi vážné. „V zápase se Slavií došlo ke zranění Ivana Schranze, které skončilo zlomeninou tří kostí v oblasti lebky,“ vybaví si okamžitě.

Pokud vás zajímá, jak funguje anestetikum jménem kelen nebo co nosí fyzioterapeuti ve své tašce, se kterou sprintují ke zraněným hráčům, pusťte si video nad titulkem tohoto článku.

Na celý díl pořadu Jiná liga se můžete podívat zde:

Uznávaným odborníkem na pohybový aparát (nejen) fotbalistů je MUDr. Josef Maurer. Pražský ortoped a chirurg upozorňuje, že nejrizikovější částí těla fotbalistů je bezpochyby koleno a největší problémy hráčům přináší přetržení předního zkříženého vazu.

V dnešní době už ovšem dávno neplatí, že by jeho operace znamenala konec kariéry. „Dokonce se říká, že vaz je po plastice až 1,4krát silnější, než byl ten v původním stavu. Takže když se operace vykoná dobře a neuspěchá se rekonvalescence, hráč se může vrátit do plné výkonnosti.“

Jenže právě uspěchání návratu je podle Maurera u fotbalistů velkým rizikem, které obvykle přináší další problémy. „Jedním z podobných případů je Marek Jankulovski. Ten v Itálii podstoupil operaci křížových vazů a v Ostravě ho na hřiště pustili 8 měsíců po operaci. A on si ten samý úraz přivodil už po 21 minutách hry. Podobně skončil kvůli uspěchanému návratu po operaci i Václav Svěrkoš. Ten si vaz znovu utrhl už po sedmi minutách na trávníku. Proto já hráčům, kteří jdou na operaci u mě, vždycky říkám, že nebudou hrát minimálně rok. Nebudu si kazit jméno tím, že si to urvou po osmi měsících,“ vysvětluje Maurer.

Věděli jste, že někteří lékaři používají k opravě kolena i štěp z těla mrtvých dárců? Právě taková metoda, uplatněná operatérem v Barceloně, se podle Maurera nevyplatila Tomáši Necidovi. Více ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované