Hlavní obsah

Fotbalové hvězdy bojují s dlouhodobými následky covidu. Nehrají už měsíc

Foto: Profimedia.cz

Tahouni Newcastlu United bojují s vážnými následky covidu-19. Netrénují už přes měsíc.

Reklama

Hráči Newcastlu United, klubu anglické Premier League, bojují s následky onemocnění koronavirem už tři týdny. Klub o jejich stavu nechce mluvit, trenér ale přiznal, že dopad nemoci je na jeho hráče ničivý.

Článek

Nákaza v Newcastlu United naplno propukla na začátku prosince. Pravidelné testování odhalilo více než deset pozitivních testů na koronavirus. Klub ze severovýchodu Anglie tak musel do krátké karantény a na týden kompletně uzavřel tréninkové centrum. Zároveň musel být odložen jeho ligový zápas s Aston Villou.

Nakažení hráči po absolvování karantény podstoupili plánované testování, to ale odhalilo, že dva z nich jsou stále pozitivní. Klub situaci na začátku prosince nechtěl komentovat, později se vyjádřil sám trenér Newcastlu.

„Nakažení hráči bojují s vážnými následky, dopad koronaviru je pro ně ničivý,“ sdělil novinářům devětapadesátiletý kouč Steve Bruce, konkrétní jména ale neprozradil.

Podle soupisky na další utkání bylo zřejmé, že se jedná o kapitána Magpies, jak se týmu přezdívá, Angličana Jamaala Lascellese, a největší hvězdu Newcastlu United, francouzského záložníka Allana Saint-Maximina.

Podle informací zahraničních médií jsou dopady nemoci na hráče tak vážné, že ani jeden ze zmíněných není po měsíci od nakažení schopný trénovat. Naposledy byli Saint-Maximin a Lascelles na hřišti při porážce Newcastlu s Chelsea 21. listopadu.

„Nebude to týden ani dva. Jejich rekonvalescence po nemoci bude ještě delší. Doufáme, že se uzdraví úplně, dám jim na to dostatek času, protože jde i o jejich dlouhodobé zdraví,“ řekl k návratu nemocných hráčů jejich trenér Steve Bruce.

„Je to až strašidelné, když si vezmete, že jsou to mladí, špičkově trénovaní sportovci. Pokud někdo potřebuje připomenout, jak vážné onemocnění to je, máme to z první ruky. U sportovců byste tak vážný průběh nečekali, ale je to, bohužel, realita. Vydají se na hodinu a půl na procházku a chtějí si poté lehnout do postele. Tak je to vážné,“ přiblížil trenér Newcastlu dopad covidu-19 na Saint-Maximina a Lascellese.

V anglické Premier League podstoupí několikrát týdně testy na koronavirus více než 1 500 osob. Za poslední týden vedení soutěže zaznamenalo sedm pozitivních případů. Podle statistiky se ale naprostá většina nakažených hráčů vrací do tréninku už první den po dokončení karantény. Případy Allana Saint-Maximina a Jamaala Lascellese jsou tak vzácností.

Z ostatních ligových soutěží jsou ale známé případy, kdy fotbalisté s koronavirem bojovali klidně i dva měsíce. Své by mohl vyprávět například ostrostřelec Juventusu Paulo Dybala. Sedmadvacetiletý Argentinec se novým typem koronaviru nakazil už v první vlně na konci března.

Útočník momentálně třetího celku italské Serie A během více než měsíc dlouhé karantény měl čtyři pozitivní testy. Dva negativní výsledky se v laboratoři prokázali až po šesti týdnech od nakažení. Sám Dybala se nechal slyšet, že průběh nemoci rozhodně neměl lehký, což ovlivnilo i jeho návrat na hřiště.

„Objevily se u mě velmi silné příznaky nemoci, ale dnes už se cítím mnohem lépe. Teď už se mohu lépe pohybovat, chodit a snažím se trénovat. Předtím jsem sotva mohl dýchat a po pěti minutách jsem nemohl nic dělat. Bolí mě svaly, ale naštěstí jsem už teď na tom lépe,“ přiznal po návratu do tréninkového režimu.

Reklama

Doporučované