Hlavní obsah

Fotoesej: Jak gayové zválcovali extremisty přesvědčené o nadvládě bělochů

Foto: Twitter / CAFinUS

Nejsou Proud boys jako ProudBoys.

Reklama

Internet se nepřestává bavit kouskem, který se na sociálních sítích povedl gay komunitě (nejen) v USA. Zatímco dosud jste pod hashtagem #ProudBoys dostali dávku neonacistické propagandy, teď prostor plní snímky líbajících se mužů.

Článek

Uskupení Proud Boys (Pyšní hoši) se v USA řadí ke krajní pravici. Liga proti hanobení (ADL) je popisuje jako tvrdé jádro vyznavačů ideologie bělošské nadřazenosti, které se nezříká násilí.

Jde o okrajovou skupinu, které ovšem minulý týden udělal celostátní reklamu prezident Donald Trump během předvolební debaty se svým vyzyvatelem Joem Bidenem.

Řeč byla o protestech proti rasové diskriminaci, které od smrti černocha George Floyda zaplavily Spojené státy. Moderátor chtěl od Trumpa vědět, zda je - když už protestujícím není nakloněn - alespoň ochoten odsoudit krajně pravicové skupiny, které demonstrace napadají. Jmenovitě třeba Proud Boys stojící za nedávnými násilnostmi v Portlandu. „Proud boys - ustupte stranou a buďte připraveni,“ zareagoval Trump. „Ale něco vám řeknu, někdo by měl něco udělat s Antifou… protože toto není pravicový problém, ale levicový.“

Pyšní hoši začali obratem na sociálních sítích slavit. Jednak proto, že se na ně historicky poprvé vůbec nějaký prezident obrátil. A dále, že podle stanice NBC chápali prezidentova slova jako svého druhu rozkaz.

„Ustupujeme stranou a budeme připraveni, pane,“ napsali provozovatelé profilu skupiny.

„Prezident Trump řekl Proud Boys, aby byli připraveni, protože se někdo musí vypořádat s Antifou… Tak tedy pane! Jsme připraveni!!“ napsal pak na sociální síti jeden z organizátorů Joe Biggs.

Záhy ovšem nabraly příspěvky s označením #ProudBoys úplně jiný směr. Komunita gayů se rozhodla předefinovat, co výraz Proud Boys vlastně znamená. Internet zaplavily fotografie líbajících se párů, milostných příběhů, snímků z pochodů hrdosti včetně vtipů namířených na americké neonacisty. Co do počtu příspěvků gayové ty původní od extremistů jasně zválcovali.

#ProudBoys Láska je láska!

Fotografii líbajících se mužů sdílel i oficiální účet kanadské armády.

„Pokud nosíte naši uniformu, víte, co to znamená. Pokud uvažujete o tom, že si ji obléknete, víte, co to znamená. Láska je láska,“ napsala armáda na svém profilu.

„Mysli na to, že kdykoliv budeš pod #ProudBoys sdílet fotku rozkošných homosexuálních chlapců, bílý nacionalista pukne vzteky.“

Internetem koluje zpráva, že skupina #ProudBoys začala používat nové označení a to #Leathermen. Ať už se informace zakládá na pravdě nebo nikoli, internet odpovídá další várkou úsečných reakcí.

„Láska, ne nenávist. Tady je troška od kožených taťků.“

„Láska nad nenávistí.“

„Jo! Láska je stále ve vzduchu. 5 let svoji!“

„23 let spolu a naše láska je stále silná!“

„Navždy spolu“

Reklama

Doporučované