Hlavní obsah

Francie nesouhlasí s trestem smrti pro čtyři její občany odsouzené v Iráku za členství v Islámském státu

Irák odsoudil k trestu smrti čtyři francouzské občany.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Francie je nespokojená s tresty, které v neděli a v pondělí uložil irácký soud čtyřem jejím občanům. K trestu smrti oběšením byli Francouzi zadržení v Sýrii odsouzeni za členství v teroristické organizaci Islámský sát. Nejedná se přitom o první francouzské občany odsouzené v Iráku za terorismus.

Článek

Francie nesouhlasí s trestem smrti pro čtyři své občany. Tři Francouze odsoudil v neděli k nejvyššímu trestu irácký soud kvůli členství v teroristické organizaci Islámský stát. Dalšího francouzského občana poslal na smrt v pondělí. Ačkoliv je Francie podle vyjádření ministerstva zahraničí proti trestu smrti kdykoliv a kdekoliv, zároveň uznává pravomoc irácké jurisdikce a to, že členové Islámského státu musí být potrestáni, ať se jedná o kohokoliv.

Odsouzenými Francouzi, kteří byli zadrženi v Sýrii a později převezeni do Iráku, jsou Kévin Gonot, Léonard Lopez, Salim Machou a Mustapha Merzoughi. Merzoughi, odsouzený v pondělí, mluvil podle agentury AFP před soudem arabsky. Tvrdil, že žádné zločiny nespáchal a že je vinen pouze tím, že odjel do Sýrie. Irácké úřady uvedly, že Merzoughi sloužil mezi lety 2000 a 2010 ve francouzské armádě. Během této doby měl působit například v Afghánistánu.

Již dříve uložil irácký osud doživotní trest třem jiným Francouzům – Mélině Boughedirové, Djamile Boutoutaouové a Lahcènovi Gueboudjovi. Ti tak stráví ve vězení nejméně 20 let. Devět dalších francouzských občanů na soud v Iráku ještě čeká.

Reklama

Doporučované