Hlavní obsah

Francie zakazuje divoká zvířata v cirkusech. Netýráme je, brání se majitelé

Foto: Profimedia.cz

Cirkus ve francouzském Soyons.

Reklama

Francie se zařadila po bok asi dvaceti evropských států, které zakročily proti chování divokých zvířat pro zábavu. Nový zákon se kromě cirkusů týká i farem s norky nebo delfinárií. Majitelé cirkusů se chtějí bránit u soudu.

Článek

Francouzský parlament odhlasoval zákaz chovu, nákupu či prodeje a také vystupování divokých zvířat v cirkusových představeních a taktéž zákaz chovu norků v rámci nové legislativy na ochranu zvířat.

Nové opatření, které se týká divokých zvířat, jako jsou lvi, tygři nebo medvědi, vejde v platnost do dvou let. Za porušení zákona bude hrozit až sedmileté odnětí svobody, informuje deník The Guardian.

Zákon ještě musí podepsat prezident Emmanuel Macron. Předpis pamatuje nejenom na cirkusy a kožešinové farmy s norky, ale také na delfinária, kde bude nově platit zákaz živých představení s těmito mořskými savci.

Macronova strana La République En Marche! (Republika v pohybu) označila legislativu za „historický krok v boji za práva zvířat“, rozhodnutí zákonodárců pak oceňují i ochránci zvířat a aktivisté.

Například herečka a aktivistka za práva zvířat Brigitte Bardotová považuje nový zákon za „významný pokrok“, píše Guardian. Ozývají se ale i hlasy, podle nichž mohla vláda zajít mnohem dále.

Kromě opatření zaměřených na cirkusy a kožešinové farmy norma také zvyšuje maximální trest za týrání zvířat na pět let vězení a pokutu 75 000 eur (1,9 milionu korun). Zpřísní se rovněž pravidla prodeje domácích mazlíčků.

Spolupředkladatel zákona Loïc Dombreval z Macronovy strany připustil, že další kontroverzní otázky autoři do zákona nezahrnuli. Legislativa možná i díky tomu získala podporu napříč stranami v obou komorách parlamentu. „Nevyhnutelně přijde den, kdy budeme diskutovat o citlivých otázkách, jako jsou lov, býčí zápasy nebo některé praktiky chovu zvířat,“ řekl zákonodárce a veterinář Dombreval.

Podle Guardianu naprostá většina Francouzů v průzkumech podporuje zákaz vystupování divokých zvířat v cirkusech. V minulosti už proti těmto podnikům vystoupily desítky měst a obcí po celé zemi a nedovolily jim působit na svém území.

Impulsem k tvrdému postupu proti cirkusům byly události posledních let. V roce 2017 uprchla z výběhu cirkusu Cirque Bormann-Moreno tygří samice Mevy a toulala se ulicemi Paříže. Majitel firmy následně v zájmu veřejné bezpečnosti rozhodl o zastřelení zvířete.

Zemi pak šokovaly dva případy hladovějících cirkusových zvířat. V roce 2019 zemřel po záchraně z cirkusu medvěd Mischa, o něco šťastněji pak dopadl případ lvího samce Jona z cirkusu Cirque de Paris.

Na strašlivé podmínky dlouhou dobu upozorňovali francouzští ochránci zvířat, na jejichž nátlak se nakonec podařilo úřadům lva majitelům odebrat. Veterináři následně zjistili, že silně podvyživený lev měl četná zranění po celém těle včetně vytrhaných zubů a museli mu amputovat ocas, který si hladovějící zvíře samo poranilo, píše deník The Sun.

Francie se tak připojila k přibližně dvaceti evropským státům, které buď zakázaly, nebo výrazně omezily využívání zvířat pro zábavu. Ekologové a skupiny za práva zvířat ale chtěli, aby nový zákon zlepšil také podmínky na průmyslových farmách.

Skupina ochránců zvířat L214 požadovala od zákonodárců ochranu pro „více než miliardu intenzivně chovaných zvířat“ ve Francii. Novou legislativu skupina uvítala, ale uvedla, že poslancům „chybí odvaha“.

Členové L214 se ve Francii proslavili infiltrací na jatka nebo drůbeží farmy, kde pořizují často šokující svědectví o týrání zvířat. Skupina dlouhodobě usiluje o konec farem, které ve Francii vyrábějí paštiku z foie gras, kvůli níž farmáři uměle překrmují hlavně husy a kachny. Tuto oblast ale nový zákon nijak nereguluje.

Proti schválené legislativě už protestují majitelé cirkusů, kterých je ve Francii podle odhadů okolo 120. Majitel kočovného cirkusu a šéf francouzského svazu trenérů cirkusových zvířat William Kerwich agentuře AFP řekl, že jeho členové zákon napadnou u soudu a taktéž svolávají demonstrace.

„Je to neopodstatněný zákon, protože v našich cirkusech nejsou žádná týraná zvířata,“ cituje Kerwiche stanice Deutsche Welle.

Reklama

Související témata:

Doporučované