Hlavní obsah

Rakousko vyhlásilo celostátní lockdown, od února chce povinné očkování

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg.

Reklama

aktualizováno •

Rakouští hejtmani se s kancléřem Alexanderem Schallenbergem shodli na vyhlášení celonárodního lockdownu. Zahájí i legislativní řízení nutné k zavedení povinného očkování pro všechny obyvatele země od 1. února.

Článek

Týden poté, co v Rakousku začalo platit omezení pro lidi bez vakcíny nebo potvrzení o nedávném prodělání covidu-19, se země zavře úplně pro všechny. Oznámil to na tiskové konferenci lidovecký kancléř Alexander Schallenberg, píše Die Presse.

Rakousko je první zemí EU, která kvůli nově rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel. Podle Schallenberga je potřeba v současné chvíli „čelit skutečnosti“.

„Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přimět dostatek lidí k vakcinaci,“ řekl konzervativní kancléř.

Zavřené budou od příštího pondělí veškeré podniky a služby kromě obchodů, které prodávají nezbytné zboží. Lidé budou moci vyjít z domu za účelem nutného nákupu, cesty do práce nebo fyzické a mentální relaxace. Ruší se veškeré kulturní akce.

Žáci přejdou od pondělí na domácí výuku. Schallenberg nejprve oznámil uzavření škol, ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein však následně řekl, že zůstanou otevřené pro žáky, jejichž rodiče jim nebudou schopni zajistit hlídání. Všechny však vyzval, aby zůstali doma, pokud to bude možné.

Kancléř posléze potvrdil, že školy zůstanou otevřené „pro všechny ty, kdo budou výuku tváří v tvář potřebovat“. A i on současně vyzval rodiče, aby své děti pokud možno nechali doma.

Lockdown má platit až 20 dní, po 10 dnech má vláda postoj k opatřením znovu přehodnotit.

Povinné očkování má začít platit nejpozději v únoru

Kancléř kromě toho oznámil, že bude zahájeno legislativní řízení k zavedení povinného očkování. Očekává, že v platnost by mělo vstoupit nejpozději od 1. února 2022.

Plně očkováno je podle aktuálních dat 64 % rakouské populace. Vakcinace by nově měla být obecně dostupnější, píše Die Presse s tím, že třetí dávka má být lidem k dispozici už čtyři měsíce od druhé dávky.

Pokud na povinné očkování příští rok skutečně dojde, nebude to v Rakousku poprvé, píše server BNO News. V roce 1948 byla vyhlášena povinná vakcinace proti pravým neštovicím. Kdo ho odmítl, riskoval vysokou pokutu.

Očkování proti covidu-19 dosud povinně nenařídila žádná země EU. Podle Schallenberga je povinné očkování jediným způsobem, jak se dostat „ze začarovaného kruhu“.

„Nechceme pátou vlnu,“ dodal Schallenberg.

Schallenberg rovněž nepřímo kritizoval pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která se dlouhodobě staví k očkování negativně. Jejich kritiku vakcinace označil za „útok na náš zdravotnický systém“.

Rakousko ve čtvrtek zaznamenalo přes 15 tisíc nových nákaz covidem-19, což bylo nejvyšší číslo od začátku pandemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované