Hlavní obsah

Rekordy u sousedů. Rakousko zvažuje plošný lockdown, Poláci nechystají nic

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Stejně jako Česko zaznamenávají okolní státy rekordní covidová čísla. Zatímco Slovensko nebo Německo se rozhodly omezovat hlavně neočkované, představitelé polské vlády tvrdí, že by to nemělo smysl, a zatím nová omezení nechystají.

Článek

Německo – bez testu ani do vlaku?

Německo za poslední den eviduje více než 65 tisíc nově nakažených, čímž opět pokořilo vlastní rekord denních nárůstů. Podle Lothara Wielera, šéfa Institutu Roberta Kocha, který epidemii v zemi dlouhodobě sleduje, by však počty nakažených mohly být až dvakrát či třikrát vyšší, než kolik úřady ve skutečnosti hlásí. Sedmidenní incidence je nově na hodnotě 336,9 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Nejen Wieler tak volá po zpřísnění opatření, která by šíření infekce zastavila. Podle Bärbel Basové, nové předsedkyně Spolkového sněmu, ale země není adekvátně připravená na svou druhou zimu ve společnosti covidu. Dosud úřadující vláda Angely Merkelové podle ní léto strávila přípravou na zářijové volby místo toho, aby se soustředila na boj s epidemií.

O dalším postupu by dosluhující německá kancléřka měla ve čtvrtek jednat s jednotlivými premiéry spolkových zemí. Jednotlivé regiony momentálně zavádí omezení podle vlastních uvážení, společně by tak měli diskutovat o nových celostátních opatřeních. Například v Bavorsku sousedícím s Českem nesmějí od úterka lidé, kteří proti covidu-19 nejsou naočkovaní, do restaurací a hotelů.

Německý Spolkový sněm také ve čtvrtek schválil novelu zákona o potírání infekčních chorob, která s novým zpřísněním karanténního režimu počítá. Podle ní by neočkovaní, kteří ani neprodělali covid, nesměli bez negativního testu na koronavirus cestovat veřejnou dopravou a vstoupit na pracoviště, kde nelze vyloučit kontakt s ostatními. Návrh zákona však v pátek musí odsouhlasit Spolková rada zastupující německé spolkové země.

Na německých jednotkách intenzivní péče jsou s covidem-19 více než 3 000 lidí. Podle Stefana Klugeho z Univerzitního lékařského centra Hamburg-Eppendorf (UKE), se pravděpodobnost úmrtí na těchto odděleních pohybuje mezi 30 až 50 %. Lékaři navíc varují, že nemocnice brzy vyčerpají kapacity pro komplexní a zdlouhavou léčbu, kterou potřebují pacienti bojující o život.

Oproti konci roku 2020 jednotky intenzivní péče postrádají i část personálu. Hospitalizace již navíc není záležitostí jen rizikových skupin občanů, v prostorách UKE se momentálně léčí pacienti ve věkovém rozmezí od 20 do 80 let. „V současné době se nacházíme ve vážné situaci. Opravdu tu budeme mít velmi špatné Vánoce, pokud nepodnikneme protiopatření,“ nechal se slyšet Wieler.

Rakousko zvažuje plošný lockdown

Rakousko už přistoupilo k přísným omezením v podobě 2G systému. Ten vyřadil ze hry potvrzení o negativním výsledku testu na covid coby dokladu o bezinfekčnosti. Aby Rakušané nyní mohli do restaurací či na návštěvu pečovatelského domova, musí se prokázat dokladem o vakcinaci nebo prodělání nemoci.

Kvůli prudkému zhoršení situace navíc země od pondělí vyhlásila celoplošnou uzávěru pro neočkované starší 12 let, pokud se v posledních 180 dnech z covidu nevyléčili. Tito lidé mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky.

Navzdory tomu však někteří volají po dalším zpřísňování. Například zemský hejtman Horních Rakous Thomas Stelzer chce na páteční konferenci zástupců jednotlivých regionů bojovat „za celonárodní jednotný a tvrdý přístup“ v podobě plošné uzávěry. Pokud by se tak nestalo, je prý ochoten zavést potřebná opatření alespoň ve svém regionu. Ve čtvrtek již Stelzer oznámil uzavření škol.

Rakousko navíc nově nestíhá testovat, informoval rakouský deník Die Presse. Hlavní město Vídeň si sice v testování dlouhodobě vede dobře, další regiony ale zaostávají. Spolkové země dokonce nedávno rozšířily nabídku PCR testů, nově zavedené kloktací testy ale spíše zahlcují kapacity laboratoří. V některých místech tak lidé termín pro podstoupení testu najdou jen velmi těžko.

Za posledních 24 hodin Rakousko hlásí 15 145 pozitivních testů na koronavirus, což je zároveň i nejvyšší počet případů nákazy od začátku pandemie. Sedmidenní incidence v zemi nyní dosahuje 971 nemocných na 100 000 obyvatel.

Slovensku dochází lůžka s podporou kyslíku

Situace se nelepší ani na Slovensku, kde úřady za středu zaznamenaly 7616 nově nakažených. Jde o druhý nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem od loňského propuknutí pandemie v zemi.

Ve čtvrtek tamní vláda rozhodla o zavedení karanténních omezení hlavně pro neočkované obyvatele, kteří neprodělali covid-19. Tato skupina lidí nově nebude moci navštěvovat například nákupní centra. Nový balík opatření se částečně dotkne i očkovaných, protože se snižuje maximální počet lidí na hromadných akcích.

Podle informací slovenských médií už tíživou situaci pociťují i tamní nemocnice. Například ve Fakultní nemocnici v Trenčíně jsou ke dnešnímu dni obsazená veškerá lůžka s plicní ventilací. V zařízení je momentálně hospitalizováno 93 pacientů, z toho 76 jich není naočkovaných. Připojeno na plicní ventilaci je 10 nakažených, 8 z nich je bez vakcinace.

Podle úterních slov slovenského ministerstva zdravotnictví Vladimíra Lengvarského pak v zemi zbývá už jen 20 lůžek s kyslíkovou podporou.

Zájem o vakcíny v zemi se v posledním období sice zvýšil, země ale v podílu naočkovaného obyvatelstva výrazněji zaostává za průměrem EU. S necelými 5,5 miliony obyvatel zatím Slovensko nenaočkovalo ani polovinu k očkování způsobilých občanů.

Ani přes rekord nezpřísníme

V Polsku laboratoře ve středu ohlásily 24 882 nově nakažených. Jde o rekordní denní bilanci, kterou země během čtvrté vlny zaznamenala. Za posledních 24 hodin pak v Polsku zemřelo 370 lidí.

„Tohle číslo je znepokojivé a špatné, protože jde o osoby, které v mnoha případech mohly být naživu, kdyby se nechaly očkovat,“ cituje polská tisková agentura PAP náměstka ministerstva zdravotnictví Waldemara Krasku.

Podle polského ministra zdravotnictví Adama Niedzielského tamní vláda pracuje se dvěma scénáři. První z nich předpokládá vrchol čtvrté vlny pandemie do dvou týdnů s přibližně 25–30 tisíci nakaženými za den. Druhý scénář vrchol odkládá do první poloviny prosince a odhaduje 35–40 tisíc infikovaných denně. Niedzielski si ovšem nemyslí, že by měl covid narušit Vánoce.

Politici v Polsku zatím nepřistupují k přísným opatřením a neplánují ani zavedení povinného očkování. „Musíte si uvědomit, že některá donucovací opatření jsou u nás nejen špatně vnímána, ale mohou pak působit i kontraproduktivně, odradit lidi a vyvolat ještě negativnější a agresivnější postoj,“ nechal se v rozhovoru s PAP slyšet Niedzielski.

Mluvčí vlády Piotr Mueller v rozhovoru pro televizi TVN24 odmítl jít cestou jiných evropských zemí a zavádět omezení pro neočkované. „My v Polsku jsme povinni nezavádět restrikce až do okamžiku, dokud jsme schopni pomáhat nemocným lidem,“ prohlásil Mueller.

Reklama

Doporučované