Hlavní obsah

Čechy možná čeká pravidlo 2G. Rakousko ho už zavedlo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česká vláda se při hledání nových opatření proti šíření koronaviru inspirovala i za hranicemi. Jak vypadá epidemická situace v Rakousku, jehož takzvaný 2G model by brzy mohl začít platit i u nás?

Článek

Rakousko se minulý pátek rozhodlo zpřísnit protipandemická opatření a od pondělí se tamním lidem neočkovaným proti covidu-19 podstatně ztížily podmínky pro běžný život.

Vláda se ke změnám pravidel odhodlala dříve, než měla původně v plánu. S částečným lockdownem pro neočkované se počítalo až v momentě, kdy na jednotkách intenzivní péče bude více než 500 pacientů. V době, kdy padlo finální rozhodnutí, jich však nebylo ani 400.

Takzvaný 2G systém (geimpft, genesen – očkovaný, uzdravený), který od pondělka vešel v platnost, vyřadil ze hry potvrzení o negativním výsledku testu na covid coby dokladu o bezinfekčnosti. Aby Rakušané nyní mohli třeba do restaurací, na kulturní akce či na návštěvu pečovatelského domova, musí se prokázat dokladem o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Na veřejných místech, kde lidem dosud stačila rouška, jsou navíc povinné respirátory typu FFP2.

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg nevyloučil další zpřísňování v podobě lockdownu pro neočkované. Ten je podle něj nejspíše nevyhnutelný. „Nevidím důvod, proč by dvě třetiny lidí měly ztratit svobodu kvůli tomu, že jedna třetina váhá,“ cituje rakouský deník Die Presse kancléřova slova. Projednávat se prý bude i povinné očkování pro některé skupiny občanů.

Za středu země eviduje rekordní přírůstek nově nakažených. Úřady ohlásily 11 975 nových případů nákazy. Na jednotkách intenzivní péče se s covidem-19 momentálně nachází 432 pacientů.

Jak Seznam Zprávy informovaly již v pondělí, oznámení nových podmínek prakticky ihned zvedlo zájem o vakcinaci. Ve vídeňských očkovacích centrech se čekací doba prodloužila asi na půldruhou hodinu. V Salcbursku se jen v sobotu spontánně dorazilo naočkovat 1400 lidí. Předtím chodily asi 2 tisíce zájemců za celý týden.

Podle webu Our World in Data je v Rakousku, které má necelých 9 milionů obyvatel, plně očkováno už 63 % osob. Na druhou dávku čekají necelá čtyři procenta lidí. Rakouský kancléř tato čísla označil za „ostudně nízká.“ Pro srovnání, v Česku je plně očkováno 58 % populace.

Za poslední týden je v zemi možné pozorovat i větší zájem o testování, který ani s pondělím a novými pravidly navzdory „zbytečnosti“ negativních testů neustal. Na závěry ohledně případných změn v testování je však nutné ještě nějaký čas počkat, aby se nové nastavení mohlo projevit.

V Rakousku se i nadále testuje ve školách, a to dvakrát týdně. Pokud je některý žák či vyučující pozitivní, měla by na testy zamířit i celá rodina – rodiče a sourozenci – zbylých žáků ve třídě. Počty testů tak mohou stoupat i z preventivních důvodů.

Co se týče reakcí Rakušanů, stejně jako jinde ve světě se i zde společnost rozdělila na dva tábory, informuje například rakouský deník Kronen Zeitung. Někteří restauratéři se rozhodli své podniky zavřít, aby nemuseli odmítat část zákazníků. Například provozovatelky kavárny Rathauscafé v obci Millstatt chtějí svůj podnik znovu otevřít až v momentě, kdy „všichni zase budou mít stejná práva“.

Nejen stravovací zařízení ale zřejmě nemine pokles tržeb. „Stálých zákazníků máme naštěstí hodně, ale stejně si všímáme, že jich ubývá,“ cituje deník kavárnu Café Como v korutanském městě Klagenfurt.

Řídnoucí řady klientů hlásí i jedna z tamních posiloven. Ti, kteří přijdou, prý však bez problémů ukazují své doklady o bezinfekčnosti. „Ačkoliv mnozí, zejména starší zákazníci, si myslí, že nová pravidla jsou dobrá – chybí nám příjem. Řada lidí opět očekává lockdown a nechtějí se zavazovat.“

Pokukovat po rakouském modelu už podle informací Seznam Zpráv začali i čeští představitelé. Rada vlády pro zdravotní rizika reaguje na skutečnost, že podzimní vlna koronaviru v posledních dnech překonává i nejrizikovější scénáře. Na čtvrtečním ranním zasedání proto dospěla k tomu, že by vláda měla na přelomu listopadu a prosince výrazně přitvrdit opatření.

V návrzích se Rada inspirovala právě rakouským vyřazením negativních testů ze seznamu dokladů o bezinfekčnosti. I v Česku tak už možná bude stačit jenom očkování a prodělání covidu. V jakých situacích už nebudou testy platit, se však ještě může upřesnit. Z debaty ale vyplynulo, že kromě ubytování bude systém očkování/nemoc zaveden nejspíše všude. Řeší se také, jestli toto opatření bude platit od 29. listopadu nebo až od 1. prosince. Jak přesně budou opatření stanovena, určí vláda v pátek.

Rada však na druhou stranu odmítla povinné očkování, byť se podle zdrojů Seznam Zpráv o tom „velmi silně“ diskutovalo. Proti tomu, aby očkování bylo pro nějaké skupiny povinné, byl zásadně zejména dosluhující premiér Babiš. Právě i ten je však podporovatelem očkování a jeho podstoupení je podle něj „jediný způsob, jak omezit covid“.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dostal za úkol probrat návrhy i se zástupci budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Opatření by vláda měla vyhlásit v pátek.

Za poslední den v Česku přibylo 13 502 nových případů nákazy. V nemocnicích je podle aktuálních dat 3452 lidí s koronavirovou nákazou, z nichž 491 je ve vážném stavu. Celkový počet případů, které české laboratoře zaznamenaly, je vyšší než 1,8 milionu. Aktuálně pak nemoc probíhá u více než 123 tisíc občanů.

Co se týče očkování v Česku, které má téměř 11 milionů obyvatel, zdravotníci již vykázali přes 12,6 milionu dávek. Plně očkováno je více než 6 milionů obyvatel, což odpovídá 58 % způsobilé české populace.

Reklama

Doporučované