Hlavní obsah

Nevýhody pro neočkované i hrozba propuštění z práce. Jak zpřísňuje svět?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Svět pokračuje v boji s covidem-19 a spousta zemí hlásí stále vyšší denní přírůstky. Státy proto zpřísňují podmínky a motivují občany k očkování. Přinášíme vám výběr těch nejčerstvějších změn.

Článek

Francie

Napříč Francií platí jedny z nejpřísnějších covidových opatření v Evropě a tamní prezident Emmanuel Macron stále neplánuje ustupovat nesouhlasícímu obyvatelstvu. „Od 15. prosince budete muset prokázat, že jste obdrželi třetí dávku, aby váš covid pas i nadále platil,“ varovala v úterý hlava státu. Macron vyzval, aby si lidé, kteří byli očkováni před více než šesti měsíci, již rezervovali termín pro posilující dávku vakcíny.

Nové podmínky se prozatím budou týkat pouze obyvatel starších 65 let a jedinců z dalších rizikových skupin. Certifikáty v zemi slouží jako vstupenka do restaurací, barů, nákupních center, posiloven nebo pro jízdu dálkovým vlakem a cestu letadlem. Proti covidovým pravidlům se ale někteří Francouzi již týdny opakovaně bouří a pořádají demonstrace.

„A pro ty, kteří ještě očkování nejsou: Nechte se očkovat. Nechte se očkovat, abyste chránili sami sebe. Nechte se očkovat, abyste mohli normálně žít,“ apeloval Macron na národ ve vysílání. V Evropě podle něj již sledujeme pátou vlnu koronaviru a sama Francie opět zaznamenává velký nárůst hospitalizací i nových případů. „Pandemie ještě neskončila.“

Francie, kde žije více než 67 milionů obyvatel, za poslední den hlásí přes 12 tisíc nově nakažených a 58 úmrtí s covidem-19. Před měsícem byla přitom denní bilance nových případů ve srovnání s dneškem třetinová. Čerstvý přírůstek infikovaných je zároveň tím nejvyšším od 8. září.

Anglie

Anglie se rozhodla nastolit omezení pro zdravotníky a pečovatele, ti však – na rozdíl od Francouzů – budou mít čas připravit se na nová pravidla až do jara. Pokud by nové podmínky do 1. dubna nesplnili, nebudou smět být zaměstnáni u tamní Národní zdravotní služby (NHS).

Povinné očkování se bude týkat jednak zaměstnanců, kteří se přímo starají o pacienty, jako jsou lékaři nebo zdravotní sestry, ale i těch, kteří v zařízeních pracují například na recepci nebo jako vrátní. Již tento čtvrtek navíc v zemi začíná platit povinnost očkování proti covidu-19 pro zaměstnance pečovatelských domů.

Novým pravidlům se budou moci vyhnout například ti, kterým lékař očkování podstoupit nedoporučuje. Podle informací na vládním webu je ovšem už nyní plně očkováno téměř 90 % zaměstnanců NHS. Nařízení ovšem platí pouze pro Anglii, zbylé části Spojeného království si mohou zvolit vlastní cestu.

„Vakcíny zachraňují životy a bezpečnost pacientů je na prvním místě. Řada lidí, kteří se léčí v nemocnicích nebo se o ně pečuje v domovech, je vůči covidu velmi zranitelná. Máme odpovědnost poskytnout pacientům i personálu tu nejlepší možnou ochranu,“ nechal se slyšet britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Velká Británie s přibližně 67 miliony obyvatel za poslední den eviduje přes 33 tisíc nových případů nákazy a 262 obětí covidu-19. Nad hranicí 30 tisíc nakažených se denní bilance drží již několik dní.

Rakousko

Od pondělka platí v Rakousku čtvrtý stupeň pandemického plánu. Původně se měl přitom aktivovat až ve chvíli, kdy bude na intenzivních lůžkách 500 pacientů s nemocí covid-19. Podle kancléře Alexandera Schallenberga ale nemá smysl čekat.

Ke vstupu do restaurací, na kulturní a sportovní akce, případně při návštěvách v pečovatelských domech nebude Rakušanům nad 12 let nadále stačit negativní test na covid-19, ale podle takzvaného pravidla 2G se budou muset prokázat dokladem o očkování anebo prodělané nemoci.

Slovensko

U sousedů na Slovensku se podle premiéra Eduarda Hegera snaží obyvatelstvo motivovat k vakcinaci zmírněním omezení pro lidi, kteří jsou očkovaní proti covidu-19 nebo toto onemocnění prodělali. Tyto skupiny nově budou smět i v nejpostiženějších okresech využívat služeb ubytovacích zařízení či restaurací.

Na zmírnění opatření se dohodli zástupci vládní koalice a slovenský předseda vlády o tom informoval na sociální síti Facebook. Na nejbližším jednání vlády by se politici měli zabývat i zpřísněním kontrol dodržování epidemických opatření a možností lokálního nouzového stavu.

Opatření se na Slovensku řídí podle takzvaného Covid Automatu, který na základě statistik přiřazuje jednotlivým okresům barvy od zelené po černou. Od příštího týdne by se černou barvou mělo „rozsvítit“ už více než 50 slovenských okresů.

Německo

Spolková země Braniborsko se rozhodla zpřísnit opatření pro ty, kteří se nenechali očkovat proti covidu-19. Tamní vláda se v úterý shodla, že vstup do klubů nebo na festivaly umožní jen lidem, kteří mají doklad o vakcinaci nebo o prodělání nemoci. Negativní test už tak stačit nebude. Formální rozhodnutí by mělo padnout ve čtvrtek.

Stejnou cestou se již dříve vydalo Sasko, kde neočkovaní od pondělí nesmějí ani do vnitřních prostor restaurací nebo do kina. Neočkované z volnočasových aktivit vyloučilo i Bavorsko, které ale po kritice zmírnilo opatření pro neočkovanou mládež.

Za poslední den v Německu přibylo rekordních 39 676 nových případů covidu-19. V zemi s asi 83 miliony obyvatel navíc zemřelo 236 lidí. Již delší dobu Němci sledují i rostoucí sedmidenní incidenci, tedy přepočet nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel.

Singapur

Po svém podmínky zpřísňuje například i Singapur. Až dosud tamní vláda pokrývala všem občanům zdravotní výdaje spjaté s léčbou covidu-19, od 8. prosince však s tímto přístupem končí, a to v případě neočkovaných, kteří vakcínu odmítají na základě vlastního svobodného rozhodnutí, bez objektivních důvodů. Mezi výjimky budou patřit například děti mladší 12 let nebo pacienti, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů.

„Neočkované osoby momentálně představují značnou většinu těch, kteří potřebují služby jednotek intenzivní péče, a neúměrně tak přispívají k zatěžování našich zdravotnických prostředků,“ cituje NPR vyjádření singapurského ministerstva zdravotnictví.

Doposud vláda hradila péči všem Singapuřanům, jakož i lidem s trvalým pobytem a s dlouhodobými vízy, pokud neměli pozitivní test na koronavirus krátce po návratu z ciziny. Neočkovaní však od prosince budou muset nemocniční účty pokrýt běžným zdravotním pojištěním.

Singapur se svými 5,7 miliony obyvatel za posledních 24 hodin hlásí více než tři tisíce nově nakažených osob a 12 nových úmrtí. Země patří k nejproočkovanějším státům světa.

Spojené státy

Zpřísňuje se i za oceánem. V Los Angeles musí od pondělí lidé, kteří chtějí navštívit restaurace, kadeřnictví, kino nebo další podniky, ukázat potvrzení o absolvované vakcinaci. Jednotlivé americké státy i města si podmínky spjaté s covidem-19 mohou určovat podle svého uvážení. Los Angeles se nejnovějším krokem zařadilo po bok třeba New Yorku či San Francisca, kde lidé fungují za podobných podmínek.

Kalifornie, kam spadá město Los Angeles, udává za pondělí 3 945 nově nakažených covidem-19 a 19 nových úmrtí. Napříč celými Spojenými státy je očkováno méně než 60 % obyvatel a vláda se zatím marně snaží počty navýšit.

V průběhu týdne například americký odvolací soud dočasně pozastavil nařízení administrativy prezidenta Joea Bidena, které požaduje, aby lidé pracující v amerických firmách s více než stovkou zaměstnanců byli od 4. ledna očkovaní nebo procházeli pravidelným testováním.

Za zmínku stojí i Kostarika, která jako vůbec první země na světě nařídila povinné očkování proti covidu-19 u nezletilých. Proticovidovou vakcínu zařadila do zákonem daného očkovacího kalendáře, kde figuruje například očkování proti dětské obrně či neštovicím. Děti mladší 12 let chce země začít očkovat vakcínou tandemu Pfizer/BioNTech od března příštího roku.

Ne všichni lidé však se zpřísňováním podmínek a omezováním neočkovaných obyvatel souhlasí. Například Nový Zéland v úterý zažil poklidné demonstrace přímo před tamním parlamentem, kde se shromáždily tisíce lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas nejen s povinným očkováním, ale i s lockdowny, které vláda v boji s covidem-19 zavádí. O víkendu pak protestovali například i Nizozemci.

Reklama

Doporučované