Hlavní obsah

Bezmála 15 tisíc. Oproti loňskému podzimu roste počet nakažených rychleji

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V úterý přibylo 14 539 pozitivně testovaných na koronavirus, nejvíce od poloviny března. Oproti loňsku navíc nakažení přibývají rychleji.

Článek

Článek jsme doplnili o srovnání s loňskou podzimní vlnou.

Po téměř osmi měsících denní přírůstek pozitivně testovaných v Česku včera opět přesáhl hranici 14 tisíc. Jde o 19. nejvyšší nárůst od začátku pandemie. Důležitější však je, co mu předcházelo.

Letošní rok se s loňským podle řady vědců v současné době nedá srovnávat podle kalendářního data, ale podle rychlosti, jakou přibývají čísla v jednotlivých kategoriích. Například právě počet nakažených roste oproti podzimu 2020 výrazně rychleji.

Pokud budeme počítat první den s přírůstkem větším než tisíc jako styčný bod, hranici deseti tisíc Česko letos překonalo o tři dny dříve, 14 tisíc dokonce o více než týden.

Prudším tempem přibývají také hospitalizace, pozitivní zprávou je, že minimálně zatím je oproti loňsku menší procento na JIP. Současné přírůstky se však v nemocnicích ukážou až za zhruba deset dní. Volná kapacita zdravotnických zařízení navíc není neomezená.

Neočkovaní ve statistikách převládají

Ze 14 539 aktuálně nově nakažených je podle oficiálních dat zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví 10 199 neočkovaných, 369 po první dávce a necelé čtyři tisíce po dokončené vakcinaci.

Po přepočtu na 100 tisíc jedinců ve skupině vychází, že v úterý na jednoho očkovaného byli pozitivní tři neočkovaní. Stále však platí, že očkovaní nemají povinné pravidelné testy, na druhou stranu jsou jim propláceny pojišťovnou.

Rozdíly se ukazují i v porovnání věkových kategorií. Zatímco mezi neočkovanými je průměrný věk u nově potvrzených 25 let a od začátku měsíce nepřesáhl 30 let, pozitivním s ukončeným očkováním je v průměru 49 let. Jejich věk se od září pohybuje okolo padesátky.

V úterním přírůstku je také 1 344 osob starších 65 let. V absolutních číslech je tato hodnota rozdělena na 373 bez vakcíny, 28 po první dávce, 927 s ukončeným očkováním a 16 s posilující dávkou. Zde je však třeba mít na paměti vysokou proočkovanost věkové skupiny, která je více než 80%.

Po přepočtu na sedmidenní počet případů na 100 tisíc v jednotlivých kategoriích vycházejí čísla v neprospěch neočkovaných více než dvojnásobně (528,7 neočkovaných proti 248,8 s dokončeným očkováním). Jak tato situace vzniká, popsaly Seznam Zprávy například zde.

V úterý přibylo také 56 obětí epidemie a o 181 vzrostl počet hospitalizovaných. V současné době jsou v nemocnicích více než tři tisíce nakažených, z toho téměř 500 v těžkém stavu.

Reklama

Doporučované